Smanjenje unosa rafiniranog šećera može biti izazovno, ali s obzirom na to koliko loše utječe na naš organizam, svakako vrijedi truda. Na sreću, velik je izbor prirodnih zaslađivača koji su zdravi i, osim slatkog okusa, našem organizmu i pružaju nutrijente. Oni su niskokalorični, imaju malo fruktoze i vrlo sladak okus. Evo koji prirodni zaslađivači mogu biti zdravije alternative rafiniranom šećeru.
Stevija
Stevija je vrlo popularni niskokalorični zaslađivač. Ekstrahiramo je iz listova biljke Steviije rebaudiane, koja se u Južnoj Americi uzgaja već stoljećima zbog slatkoće i ljekovitih svojstava. U listovima stevije nalazi se nekoliko spojeva, a glavni su steviozid i rebaudiozid A. Stevija je vrlo slatka, ali gotovo bez kalorija. Dodatno, nekoliko studija pokazuje da može donijeti i neke zdravstvene dobrobiti:
-
- pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka
- može biti koristan zamjenski šećer za osobe s dijabetesom i pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi
Ksilitol
Ksilitol je šećerni alkohol sličan okusu šećera. Čini se da ima neke prednosti za zdravlje zuba, uključujući smanjenje rizika od karijesa. Prema nekim istraživanjima, također može poboljšati gustoću kostiju i pomoći u sprječavanju osteoporoze. Nadalje, istraživanja pokazuju da ksilitol može povećati razinu nekoliko spojeva u probavnom traktu kako bi podržao zdravlje mikrobioma crijeva i ne podiže razinu šećera ili inzulina u krvi.
Međutim, kao i drugi šećerni alkoholi, u velikim količinama može uzrokovati probavne smetnje, uključujući nadutost i proljev.
Sirup yacon
Sirup yacon je drugačiji zaslađivač. Dobiva se iz biljke yacon koja raste u Andama u Južnoj Americi. Vrlo je bogat fruktooligosaharidima, koji djeluju kao topljiva vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima. Sirup yacon može spriječiti zatvor i ima razne prednosti zbog svoje visoke količine topljivih vlakana. Međutim, u velikom količinama djeluje kao laksativ.
Zaslađivač od voća monka
Voće monka potječe iz jugoistočne Azije, često se koristi za proizvodnju prirodnog zaslađivača nazvanog ekstrakt voća monka. Ne sadrži kalorije ni ugljikohidrate, a neka istraživanja pokazuju da može pomoći kod regulacije šećera u krvi. Voće monka također sadrži antioksidanse mogrozide, za koje studije pokazuju da ublažavaju simptome upale.
Iako postoje ograničena istraživanja o učincima ovog zaslađivača, općenito se smatra sigurnim i nije povezano s negativnim nuspojavama. No, važno je provjeriti deklaraciju proizvoda prilikom kupnje ekstrakta voća monka budući da se mnogi proizvodi kombiniraju sa šećerom ili drugim zaslađivačima, što može anulirati njegove potencijalne zdravstvene koristi.
A što je s drugim prirodnim zamjenskim šećerima poput meda?
Postoji nekoliko popularnih zaslađivača koji se često koriste umjesto šećera, a to su kokosov šećer, melasa, med i javorov sirup.
Mogu sadržavati nešto manje količine fruktoze i malu količinu hranjivih tvari, ali na vaše tijelo zapravo neće primijetiti razliku.
Što se tiče eritritola, koji je još jedan niskokalorični zaslađivač, nedavno ga se dovelo pod sumnju da loše utječe na osobe sa srčanim problemima, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdile ove nuspojave.
Iako i većina prirodnih zaslađivača daje kalorije bez puno nutritivne vrijednosti i može uzrokovati karijes, male količine mogu se uključiti u uravnoteženu prehranu.