Znanstvenici tvrde da je to prvenstveno zbog toga što vid oštečuje oksidativni stres, a grožde je bogato antioksidansima.
Naime, istraživački tim s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru proučavao je 34 odrasle osobe koje su tijekom 16 tjedana konzumirale ili jednu i pol šalicu grožđa dnevno ili tzv. placebo šalicu.
Oni koji su jeli grožđe pokazali su značajno povećanje optičke gustoće makularnog pigmenta (MPOD), antioksidativnog kapaciteta plazme i ukupnog sadržaja fenola u usporedbi s onima koji su jeli “lažno grožđe“.
Grožđe, koje je prirodni izvor antioksidansa i drugih polifenola, može smanjiti oksidativni stres i inhibirati stvaranje AGE-a, uz moguće blagotvorne učinke na mrežnicu, poput poboljšanja MPOD-a.
‘Lako dostupno voće’
Prethodna istraživanja pokazuju da AGE mogu pridonijeti mnogim očnim bolestima oštećivanjem vaskularnih komponenti mrežnice, ometanjem stanične funkcije i izazivanjem oksidativnog stresa.
Studija je objavljena u časopisu Food & Function.
“Naša je studija prva koja je pokazala da konzumacija grožđa povoljno utječe na zdravlje očiju kod ljudi, što je vrlo uzbudljivo, posebno s rastućom populacijom koja stari”, rekao je koautor studije dr. Jung Eun Kim.
“Grožđe je lako dostupno voće za koje su studije pokazale da može imati blagotvoran učinak u normalnim količinama od samo šalice i pol“, dodaje.