Voće koje mnogi nutricionisti preporučuju kao ono s idealnim omjerom masnih kiselina, vitamina i minerala jest avokado. Ovo voće može biti raznih oblika i boje – od kruškolikog do okruglog te od zelenog do crnog. Bogato je vitaminima K, C, E, vitaminima B skupine i željezom.
U samo 100 grama avokada ima 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.
Avokado je neutralnog okusa pa se lako može kombinirati u raznim varijantama, slanim ili slatkim jelima. Konzumirate ga tek kada postane mekan jer je tada dosegao potrebnu razinu zrelosti. Kako ga je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu, donosimo pet jednostavnih ideja kako ga možete pripremiti kao ukusan obrok.
Namaz za tost ili sendviče
Avokado je izvrstan za doručak, a možete ga pripremiti kao hranjivi namaz za tost ili sendvič. Jednostavan namaz možete napraviti tako da meso avokada odvojite od koštice, usitnite ga vilicom, dodate mu malo limuna, soli papra i maslinova ulja.
U blenderu usitnite oko 100 g slanutka i pomiješate s već pripremljenim avokadom. Namaz možete držati u hladnjaku do tri dana i koristiti za pripremu sendviča.
Dodatak u salati
Avokado je izvrstan dodatak salati. Najbolje odgovara u onu miješanu, u kojoj se već našlo razno povrće.
Možete ga narezati na ploškice i ubaciti kao dodatak ili ga usitniti vilicom, dodati mu maslinovo ulje i jabučni ocat, sol i papar pa mješavinu preliti preko salate kao dresing.
Poznati guacamole
Ovaj umak priprema se lako, i odličan je dodatak i osvježenje za pikantnija jela.
Sastojci: 2 zrela avokada, 1/4 žličice soli, 1 žlica svježeg soka limete ili limuna, 2 do 4 žlice nasjeckanog crvenog luka ili sitno narezanog mladog luka, 2 žlice korijandera, sitno nasjeckanog, prstohvat svježe mljevenog crnog papra, 1/2 zrele rajčice, nasjeckane (po želji).
Luk i rajčicu nasjeckajte na sitne komade, a avokado usitnite vilicom. Sve pomiješajte i začinite.
Smothie s avokadom
Odlično osvježenje za doručak. U blender stavite bananu, šumsko voće i pola avokada, dodajte vodu ili zobeno mlijeko i uključite.
Možete kombinirati i tako da u svoj uobičajenoi recept za smothie, samo dodate pola avokada.
U sladoledu
Avokado sladoledu daje onaj puni okus. U blenderu usitnite vože po želji, pola avokada, žlicu meda, žlicu kokosovog maslaca, 1 žlicu kakaa. Možete dodati aromu vanilije.
Smjesu izlijte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač preko noći. Uživajte u zdravom desertu!