avocado naslovna

Prepun vitamina i bogat izvor oleinske kiseline: Pet jednostavnih ideja kako uvesti avokado u prehranu

GREEN_300_listici_sredina

Koristan za zdravlje

Avokado je bogat vitaminima i oleinskom kiselinom, koja je glavni ljekoviti sastojak maslinova ulja. Donosimo vam pet jednostavnih ideja koje vam mogu pomoći da ovu hranjivu namirnicu svakodnevno uvrstite na svoj jelovnik.

Voće koje mnogi nutricionisti preporučuju kao ono s idealnim omjerom masnih kiselina, vitamina i minerala jest avokado. Ovo voće može biti raznih oblika i boje – od kruškolikog do okruglog te od zelenog do crnog. Bogato je vitaminima K, C, E, vitaminima B skupine i željezom.

U samo 100 grama avokada ima 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.

Avokado je neutralnog okusa pa se lako može kombinirati u raznim varijantama, slanim ili slatkim jelima. Konzumirate ga tek kada postane mekan jer je tada dosegao potrebnu razinu zrelosti. Kako ga je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu, donosimo pet jednostavnih ideja kako ga možete pripremiti kao ukusan obrok.

Namaz za tost ili sendviče

Avokado je izvrstan za doručak, a možete ga pripremiti kao hranjivi namaz za tost ili sendvič. Jednostavan namaz možete napraviti tako da meso avokada odvojite od koštice, usitnite ga vilicom, dodate mu malo limuna, soli papra i maslinova ulja.

avokado tost

U blenderu usitnite oko 100 g slanutka i pomiješate s već pripremljenim avokadom. Namaz možete držati u hladnjaku do tri dana i koristiti za pripremu sendviča.

Dodatak u salati

Avokado je izvrstan dodatak salati. Najbolje odgovara u onu miješanu, u kojoj se već našlo razno povrće.
Možete ga narezati na ploškice i ubaciti kao dodatak ili ga usitniti vilicom, dodati mu maslinovo ulje i jabučni ocat, sol i papar pa mješavinu preliti preko salate kao dresing.

avolado u salati

Poznati guacamole

Ovaj umak priprema se lako, i odličan je dodatak i osvježenje za pikantnija jela.

Sastojci: 2 zrela avokada, 1/4 žličice soli, 1 žlica svježeg soka limete ili limuna, 2 do 4 žlice nasjeckanog crvenog luka ili sitno narezanog mladog luka, 2 žlice korijandera, sitno nasjeckanog, prstohvat svježe mljevenog crnog papra, 1/2 zrele rajčice, nasjeckane (po želji).

Luk i rajčicu nasjeckajte na sitne komade, a avokado usitnite vilicom. Sve pomiješajte i začinite.

Smothie s avokadom

Odlično osvježenje za doručak. U blender stavite bananu, šumsko voće i pola avokada, dodajte vodu ili zobeno mlijeko i uključite.

smothie avokado

Možete kombinirati i tako da u svoj uobičajenoi recept za smothie, samo dodate pola avokada.

U sladoledu

Avokado sladoledu daje onaj puni okus. U blenderu usitnite vože po želji, pola avokada, žlicu meda, žlicu kokosovog maslaca, 1 žlicu kakaa. Možete dodati aromu vanilije.

avokado u sladoledu

Smjesu izlijte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač preko noći. Uživajte u zdravom desertu!

 

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.