150988496_2824661014448529_7104944231114458710_n (1)

Vodimo vas na Labuđe jezero, ali doslovno: Stotine labudova ovdje dolazi svake zime

GREEN_300_listici_sredina

Prizori kao iz bajke

Labuđe jezero kroz godine se prometnulo u pravu turističku destinaciju, ali lokalno stanovništvo pazi da se ptice ne uznemiravaju. Postavili su promatračnice s kojih se pruža pogled na neodoljivi zimski pejzaž.

Snijeg do koljena, ciča zima, inje na drveću i zaleđeni putevi do jezera. Neobično je to stanište ptica koje obično zimi sele na jug u toplije krajeve. Ipak, iz nepoznatog razloga dio njih ostaje upravo u Sibiru. Iako znanstvenici još uvijek ne znaju zašto je to tako, labudovi se sele na jezero Svetlo udaljeno oko tri kilometra od sela Urožajno u srcu Sibira.

Riječ je vrlo specifičnom jezeru koje se nikada ne smrzava unatoč tomu što je ondje temperatura zraka oko minus 30 Celzijevih stupnjeva. Kako navodi Russia Beyond, temperatura jezera nikada se ne spušta ispod četiri stupnja, a to je tomu tako zbog okolnih termalnih izvora.

Kada je u Sibiru najhladnije, ondje se okupi i do petsto jedinki labudova pa mještani jezero nazivaju i Labuđe. Ono nije veliko, dugačko je tek oko jedan kilometar, a široko 400 metara. Dubina mu iznosi oko dva metra, a voda je toliko bistra zbog čega su ga mještani i nazvali Svetlo.

Nema uznemiravanja ptica 

Prvi labudovi ondje su se pojavili još 1967. godine. Tada je bilo svega 15 ptica, a zatim ih je svake godine dolazilo sve više. Ornitolozi su potom otkrili da labudovi provode ljeto u Salehardskoj tundri iznad polarnog kruga. Čim se na površini sjevernih jezera uhvati led, oni se sele ovamo sa svojim mladim potomstvom.

Tijekom jednog zimovanja na njihovu se dopunsku hranu utroši oko 25 tona žita i krmne smjese.

Osim labudova, ovo posebno jezero često posjećuju i patke, ali i mnogobrojni turisti.

Labuđe jezero kroz godine se prometnulo u pravu turističku destinaciju, ali lokalno stanovništvo pazi da se ptice ne uznemiravaju. Posjetitelji na raspolaganju imaju nekoliko promatračnica na sigurnoj udaljenosti, odakle pticama ne prijeti nikakva opasnost. Jedna je takva na visini od deset metara i s nje se pruža prekrasan pogled na cijelo jezero i neodoljivi zimski pejzaž.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.