monika-grabkowska-sLLmJrFSh1o-unsplash

Vodič za zamrzavanje hrane: Što možete, a što ne možete staviti u zamrzivač

GREEN_300_listici_sredina

Možete zamrznuti više nego što mislite

Otprilike jedna četvrtina sve hrane proizvedene za ljudsku prehranu u svijetu se baca svake godine, što je trošak za okoliš i naše novčanike. Postoje razni načini kako smanjiti otpad od hrane, a jedan od najkorisnijih je zamrzavanje hrane.

Iako većina kućanstava ima naviku zamrzavati hranu, sigurno postoji mnogo onih koji ne znaju odgovore na pitanja poput koje su namirnice sigurne za zamrzavanje, koliko dugo možete držati nešto u zamrzivaču i je li hranu trebamo zamrzavati sirovu ili kuhanu. Postoje razna pravila vezano za zamrzavanje hrane, a mi smo ih probali okupiti što više.

Zamrzavanje hrane jedan je od najstarijih načina za čuvanje hrane jer ne se prilikom tog procesa ne koriste kemijski konzervansi. Vjerojatno mnogi u današnje doba čak nedovoljno koriste svoj zamrzivač misleći da je sve što je svježe bolje za nas, a to zapravo nije nužno točno.

Međutim, vrijedi imati na umu da zamrzavanje ne uklanja u potpunosti bakterije, pa ako će se nešto uskoro pokvariti, može biti prekasno da to ubacite u zamrzivač.

Što zamrznuti, a što ne?

Postoje jednostavne smjernice koje možete slijediti kako biste smanjili bacanje hrane, održali hranu svježom što dulje i na kraju učinili da se potrošeni novac zaista isplati.

Savjeti za zamrzavanje:

  • Neka sva hrana dosegne sobnu temperaturu prije zamrzavanja.
  • Pokušajte zamrzavati hranu kada je najsvježija.
  • Pripazite da sve što zamrzavate je u spremniku ili vrećici koja se može zatvoriti (osobito meso).
  • Meso temeljito odmrznite prije kuhanja, ali druge namirnice poput kruha za tostiranje možete kuhati izravno iz zamrzivača.
  • Nikada nemojte ponovno zamrzavati sirovo meso koje je bilo zamrznuto pa odmrznuto. Ono što možete je zamrznuti kuhano meso koje je bilo zamrznuto dok je bilo sirovo.
  • Meso temeljito odmrznite prije kuhanja, ali druge namirnice poput kruha za tostiranje možete kuhati izravno iz zamrzivača.
  • Iskoristite svoju posudu za led za zamrzavanje određene hrane poput začinskog bilja u maslinovom ulju ili vodi. Vino se također može zamrznuti kao kockice leda koje možete koristiti za održavanje hladnog pića bez razrjeđivanja ili stavljanja u kuhanje, a temeljac se može zamrznuti i u plehu.
  • Imajte na umu da sve što ima visok sadržaj vode, poput zelene salate ili krastavaca, neće biti potpuno isto nakon što se zamrzne i zatim odmrzne.
  • Pazite da zamrzivač nije toliko pun da zrak ne može cirkulirati.
    .

Koja hrana je najbolja za zamrzavanje?

Banane
Ponekad pojedemo sve banane, no mnogi često ne stignu prije nego banane pocrne. No super vijest je upravo tada kada su najzrelije, onda su idealne za zamrzavanje. Bitno je samo da ih ogulite, a onda ih možete spremiti cijele ili narezane na kolutiće. Smrznuta banana je savršena za smoothije ili za izradu sladoleda.

Bobičasto voće
Svježe bobice imaju prilično kratak život prije nego što se pokvare. Ako vam izgledaju kao da postaju “kašaste”, ubacite ih u zamrzivač. Zamrzavanjem im pucaju stanice i time gube svoju strukturu, no svejedno su savršene za smoothieje, pečenja, zobene pahuljice i sl.

Đumbir
Ako volite svježi đumbir, ali ustanovite da ne možete potrošiti cijeli korijen prije nego što počne trunuti, zamrznite ga. Zadržite koru da ga malo zaštitite i narežite ga na komade koji mogu stati u malu staklenku za zamrzavanje.

Kruh
Stavljanjem kruha u zamrzivač omogućavate da ostane svjež kao što je bio kad je stavljen u njega. Ako ćete ga koristiti za sendviče onda je dobro prethodno ga narezati. Kruh trebate dobro zamotati, a jednom kada ga odmrznete, ostavite ga da odstoji u omotu dok ne bude sobne temperature. Na taj način će ponovno apsorbirati svoju vlagu. Nakon odmotavanja, kruh se može staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta kako bi se dobio onaj ukusni kruh, mekan iznutra i hrskav izvana. Pojedinačne kriške mogu ići ravno iz zamrzivača u toster. Slično kruhu, možete zamrznuti i tortilje samo ih odvojite sa papirom za pečenje da se ne zamrznu sve u jednom komadu.

Kolači i torte
Ako ikada ostane bilo kakav ostatak kolača, torti, kolačića i slično, znajte da se oni mogu sasvim sigurno zamrznuti. Jedino će kolači s tučenim vrhnjem i svježim voćem možda biti malo čudni, ali će i dalje biti izvrsnog okusa. Tortu je najbolje zamrznuti u kriškama (zamotane u foliju koju možete ponovno upotrijebiti), koje se onda mogu vaditi u porcijama.

Tijesto za kekse
Mnogi recepti za kolačiće obično čine preveliku količinu tijesta koje jedno manje kućanstvo neće u potpunosti iskoristiti. Ako ste jedni od tih ne brinite, i ovo tijesto se može zamrznuti. Može se zamrznuti u jednom komadu, u kriškama, žlicama, kockicama ili listovima.

Opći ostaci
Zamrznuti možete i većinu hrane koju napravite, a ne stignete pojesti ili ako ju želite pripremiti unaprijed za dulji period. Zamrznite gotova jela poput lazanja, gulaša, rižota, ali i same riže ili palente, koje onda lako mogu postati dio neke druge večere.

Juha
Ako volite često kuhati juhu, no na kraju dobijete dovoljno juhe da nahranite malo selo, znajte da juhu slobodno možete također zamrznuti. Najbolje ju je zamrznuti u jednoj velikoj posudi, ili ju razdijelite u porcije ovisno o kućanstvu.

Umak od rajčice
Bilo da vam je ostalo pola konzerve šalše ili volite raditi vlastiti domaći umak od rajčice, bilo kakav višak koji nećete uskoro iskoristiti, slobodno stavite u zamrzivač. Ovisi kako ćete ga koristiti kasnije, šalšu možete zamrznuti u posudi za led da imate u kockicama, ili u većoj posudi ako znate da ćete ostatke iskoristiti odjednom. Slično tome, možete zamrznuti i pastu od rajčice.

Vino
Ako vam ikada preostane vina, zamrznite ga u posudama za led i stavite kockice u posudu za zamrzavanje. Vinske kockice mogu se dodati u punč ili sangriju, umake i rižota ili za deglaziranje tave.

Kokosovo mlijeko
Ako otvorite limenku kokosovog mlijeka za kremu, možda će vam nakon toga ostati mnogo mlijeka. Ostatak slobodno stavite u posudu za led i zamrznite, a zatim kockice premjestite u posudicu ili staklenku za zamrzavanje. Ove kokosove kockice poslije iskoristite u smoothiejima, u ledenoj kavi, ili ih ubacite u curry.

Još neke od namirnica koje možete zamrznuti:

  • Kuhana tjestenina
  •  Orašasti plodovi (oni mogu užegnuti zbog visoke razine masnoće koju sadrže)
  •  Brašno (možete ga koristiti izravno iz zamrzivača)
  • Maslac
  • Ribani sir
  • Bilje
  • Temeljac
  • Jaja (razbijena u male posude)
  • Meso, sirovo i kuhano
    .

Namirnice koje ne biste trebali zamrzavati:

  • Mlijeko – postaje grudasto nakon odmrzavanja (ali ovo može biti ok za kuhanje).
  • Hrana pržena u dubokom ulju – nakon odmrzavanja gubi hrskavost, postaje vlažna.
  • Kiselo vrhnje – opet, može biti dobro za kuhanje, ali će se odvojiti nakon zamrzavanja.
  • Majoneza ili dressing za salatu (razdvojiti će se).
  • Kupus, celer, krastavci, endivija, zelena salata, peršin, rotkvice – nakon odmrzavanja će biti mlitavi, natopljeni vodom, brzo će razviti oksidiranu boju, miris i okus.
  •  Zamrzavanje začina će često učiniti da postanu jaki i gorki. Ako koristite začine prilikom kuhanja, probajte prije zamrzavanja hranu lagano začiniti, a onda nakon odmrzavanja odnosno prilikom zagrijavanja, dodati ostalu većinu.
Koliko dugo držati hranu u zamrzivaču?

Kao opće pravilo, ništa se ne smije držati u zamrzivaču dulje od devet mjeseci do godinu dana, ali postoje varijacije među različitim namirnicama.

Maksimalno vrijeme koje određene namirnice možete držati smrznute prije odmrzavanja:

  • Perad, cijela: godinu dana
  • Blanširano povrće: godinu dana
  • Voće u sirupu: godinu dana
  • Bijela riba: osam mjeseci
  • Otvorena pakiranja smrznutog voća: osam mjeseci
  • Neslani maslac: osam mjeseci
  • Voćni sok: šest mjeseci
  • Janjetina/svinjetina/govedina/piletina/puretina/patka/guska/srnetina/zec: šest mjeseci
  • Kruh: šest mjeseci
  • Kolači: šest mjeseci
  • Masna riba: četiri mjeseca
  • Peciva: četiri mjeseca
  • Slani maslac: četiri mjeseca
  • Sladoled: četiri mjeseca
  • Rezana slanina: tri mjeseca
  • Juhe i umaci: tri mjeseca
  • Tijesto za kruh: tri mjeseca
    .

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.