BRITISH COLUMBIA, Aug. 20, 2023  -- This aerial photo taken on Aug. 1, 2023 shows wildfires near Downton Lake, in the south-central part of British Columbia, Canada. Canada's British Columbia government said Saturday it will implement a restriction on non-essential travel to areas affected by wildfires amid its state of emergency. The government has declared a provincial state of emergency as thousands evacuated from their homes.,Image: 798685808, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

VIDEO Vatrena stihija guta sve pred sobom: Evakuirano 35.000 ljudi

GREEN_300_listici_sredina

Užas u Kanadi

U proteklih nekoliko dana Britansku Kolumbiju zahvatili su jaki vjetrovi i suhe munje zbog hladne mase zraka u interakciji s vrućim zrakom nakupljenim tijekom sparnog ljeta.

U Britanskoj Kolumbiji dodatno su se pojačali požari. Tamošnje vlasti upozoravaju na teške dane koji dolaze. Evakuirano je 35.000 ljudi.

Podsjetimo, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta požar se proširio i na okolna područja. Naređena je i dodatna evakuacija, gotovo duplo više ljudi u odnosu na prethodni dan.

U petak je proglašeno i izvanredno stanje kako bi pokrajina dobila privremene ovlasti za rješavanje rizika povezanih s požarima.

Uništena imovina

Požari su izvan kontrole poharali unutrašnjost Britanske Kolumbije i djelomično zatvorili dijelove ključne tranzitne rute između pacifičke obale i ostatka zapadne Kanade te uništili brojnu imovinu.

Na tom je području trenutno aktivno više od 360 požara.

“Trenutna situacija je sumorna”, kazao je premijer pokrajine Daniel Eby, istaknuvši pritom da je pokrajini prijeko potrebno sklonište za evakuirane osobe i vatrogasce te je naredio zabranu putovanja koja nisu neophodna kako bi se omogućilo više privremenog smještaja.

U proteklih nekoliko dana Britansku Kolumbiju zahvatili su jaki vjetrovi i suhe munje zbog hladne mase zraka u interakciji s vrućim zrakom nakupljenim tijekom sparnog ljeta. To je pojačalo postojeće šumske požare i zapalilo nove.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.