požari
požari

Bukte požari na Jadranu, u Grčkoj, Kaliforniji: Povećanje temperature za jedan stupanj povećava šansu vatre čak 600 posto

GREEN_300_listici_sredina

Kritično je

Uzrok čak do 80 posto požara je ljudski faktor, a klimatske promjene značajno utječu na lakoću gašenja vatre.

Iznimno visoke temperature koje su ovih dana pogodile cijelu Europu, pa i svijet, najveći su saveznik opasnih požara koji također bukte na brojnim lokacijama.

U Hrvatskoj smo ovih dana pratili razvoj situacije u Grebaštici, koja je završila s dvoje ozlijeđenih, materijalnom štetom, no i velikim uništavanjem polja, zelenih površina i prirodnih staništa životinja. Požaru je dodatno pogodovao i snažan vjetar, a vrlo je neobično da se on dogodio na isti datum kao i požar na obližnjem području prošle godine. Stanovnici su bili evakuirani.

Vatrogasci na obali tijekom ljeta sve manje odmaraju. Jučer je u poslijepodnevnim satima lokaliziran požar na području Blizne Gornje kod Trogira, a gasitelji vatre su dežurali cijelu noć. Izgorilo je oko 12 hektara niskog i srednjeg raslinja te borovine, no stihija nije prijetila kućama, izvijestio je HRT.

Grčka trebala i pojačanje

Na požare utječe ljudski faktor, ali i suša te ostali čimbenici klimatskih promjena, koji čine vatre sve češćima i intenzivnijima. Stručnjaci kažu kako je upravo Europa jedno od područja na kojima se najviše osjete klimatske promjene, a jedan od rezultata su upravo i katastrofe ovoga tipa.

Stanje je kritično u Grčkoj. Tamošnji se vatrogasci već treći dan za redom bore za gašenje više šumskih požara u okolici Atene. Iako je situacija djelomično pod kontrolom i čini se da nema opasnosti da požar dospije do metropole, ljudi su iscrpljeni.

Zbog težine situacije aktiviran je mehanizam europske civilne zaštite te će uskoro kao pojačanje u Grčku stići četiri kanadera iz Francuske i Italije.

Najveći požar bukti u šumi Dervenhoria, na oko 50 kilometara sjeverno od Atene. U njegovom gašenju sudjeluje 250 vatrogasaca, 11 zrakoplova i devet helikoptera. Evakuirano je više naselja.

Amerika također kritično 

Situacija nije bolja ni u Americi – u Dolini smrti očekuju se temperature i do 54 stupnjeva Celzijusa. Kaliforniju su pogodili požari u kojima je izgorilo više od 1200 hektara zemlje, a diljem zemlje problem su i velike oluje. Veličanstveni Nacionalni park Yosemite zahvaćen je velikim požarom koji bukti više od dva tjedna.

Klimatske promjene su ključan faktor povećanja rizika i obujma požara. Rizik od požara ovisi o nizu faktora, uključujući temperaturu, vlažnost tla i prisutnost drveća, grmlja i drugih mogućih goriva. Svi ovi faktori imaju snažne direktne ili indirektne veze s klimatskim varijacijama i klimatskim promjenama. Klimatske promjene potiču sušenje organske tvari u šumama (materijala koji gori i širi požar). Upravo promjena klime je prouzročila udvostručavanje velikih požara između 1984. i 2015. u SAD-u.

Istraživanja pokazuju da promjene u klimi stvaraju toplije i sušnije uvjete. Povećana suša i duža sezona požara potiču povećanje rizika od požara. Projekcije znanstvenika pokazuju da bi godišnje povećanje temperature za 1 stupanj Celzijusa povećalo srednju površinu spaljenih šuma i do 600 posto u nekim vrstama šuma.

Amerikanci ističu kako je uzrok 80 posto požara na njihovom području ljudski faktor, no klimatske promjene – i kad nisu uzrok požara – znatno otežavaju njihovo gašenje.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.