vrućina upozorenja
vrućina upozorenja

‘Mi smo budale jer nismo djelovali na upozorenja o klimatskim promjenama’, kaže poznati znanstvenik

GREEN_300_listici_sredina

Ovo je tek početak

"To znači da smo proklete budale", rekao je Hansen o tromom odgovoru čovječanstva na klimatsku krizu. "Moramo to osjetiti da bismo povjerovali."

U samo sedam dana, ekstremne temperature su pogodile dijelove SAD-a, Europe i Azije, izazivajući snažne požare, obilne kiše, bujice i klizišta.

Dok se u posljednjim tjednima ruše brojni klimatski rekordi, temperature površine mora dosežu nove visine, a morski led na Antarktiku postiže nove najniže vrednosti, klimatska kriza ulazi u neistražene teritorije, piše The Guardian.

Svijet se kreće prema superzagrijanoj klimi kakva nije viđena u posljednjih milijun godina – prije postojanja ljudi – jer “mi smo proklete budale” što nismo djelovali na upozorenja u vezi s klimatskom krizom, prema riječima Jamesa Hansena, američkog znanstvenika koji je svijet upozorio na efekt staklenika osamdesetih godina.

“Ima još mnogo toga na vidiku, osim ako ne smanjimo emisije stakleničkih plinova”, rekao je Hansen, sada 82-godišnjak, za The Guardian. “Ove superoluje su samo predokus oluja koje će pogoditi moje unuke. Svjesno idemo prema novoj stvarnosti – znali smo da dolazi.”

“To znači da smo proklete budale”, rekao je Hansen o tromom odgovoru čovječanstva na klimatsku krizu. “Moramo to osjetiti da bismo povjerovali.”

U videu možete pogledati kako su ekstremne temperature zahvatile veći dio svijeta ovog tjedna.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.