keith-luke-dKe9GgzS8Ek-unsplash-1-scaled-e1666960777376

(Video) Rasplivana sredozemna medvjedica: Još jednom je viđena na Jadranskome moru

GREEN_300_listici_sredina

Zaštićene vrste

Ovih je dana još jednom viđena sredozemna medvjedica na Jadranskome moru, a ovaj put na području Crne Gore. Snimka ove dražesne životinje pojavila se i na društvenim mrežama.

Ovo je ljeto bilo nekoliko dojava o pojavljivanju sredozemne medvjedice na Jadranskome moru, a na području Crne Gore viđena je već drugi put. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su na svome Facebook profile snimku sredozemne medvjedice kako veselo pliva morskim dubinama.

“U pitanju je sredozemna medvjedica, koju sve češće turisti sreću tijekom plovidbe morem. Javite nam ako se i vama medvjedica ovako ljubazno javi kao ovim turistima u Albaniji. I ne zaboravite da se radi o jako ugroženoj vrsti koja je osjetljiva na uznemiravanje. Ophodite se fino prema njoj – poručili su u svojoj objavi.

Morska medvjedica pripada porodici pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti više od 2,5 metra i težiti do 300 kilograma. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali ju je danas gotovo pa nemoguće vidjeti.

Broj predstavnika ove vrste procjenjujve se na svega 600 jedinki grupiranih u tri zemljopisno izolirane subpopulacije – istočno Sredozemlje (Grčka, Cipar, Turska), zapadna obala Afrike i otočje Madeira.

Po sredozemnim medvjedicama u Hrvatskoj je najpoznatiji bio otok Biševo jer je tamo u podvodnim špiljama nekad bilo stanište ove divne životinje.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.