biševo naslovna

Biševo, otok na kojem živi samo 15 stanovnika: Bogat špiljama, u kojima se nekad skrivala i sredozemna medvjedica

GREEN_300_listici_sredina

Posebna mjesta

Otok Biševo poseban je po mnogočemu, a najviše po špiljama koje se ističu svojom ljepotom. Najpoznatija, Modra špilja, nalazi se na sjevernoj strani otoka.

Pet kilometara jugozapadno od otoka Visa, u središtu dalmatinskog arhipelaga, smjestio se otok Biševo, poznat po prekrasnoj prirodi i špiljma, maloj površini i malobrojnim stanovnicima. Dok izvan sezone na  ovome otoku, površine 5,92 km2 živi samo 15-ak stanovnika, tijekom srpnja i kolovoza Biševo vrvi od turista.

Biševo

Otok rupa

Biševo je izloženo naglim promjenama vjetrova i snažnim morskim strujama, a snažni i visoki valovi tijekom vremena isklesali su nadmorske litice i hridi na jedinstven način. Na nekim je dijelovima otoka more ispralo vapnenačke stijene i na tridesetak metara visine. Valovi su zimi mogu doseći i 10 metara, a tijekom takvih dana Biševo je potpuno odsječeno od kopna.

Nije ni čudo što su na ovome otoku nastale jedinstvene špilje, od kojih su najpoznatije Modra špilja i Medvedina špilja. Uostalom, ovaj je otok po špiljama i dobio ime – L ‘ísola dei busi ili “otok rupa”.

Modra špilja biševo

Modra špilja nalazi na sjevernoj obali otoka, a u ljetnim mjesecima lako ju je locirati po brodicama koje stoje usidrene pred njenim ulazom. Ulaz u špilju nalazi se 18 metara ispod površine mora i širine je 10-ak metara. Nakon desetak metara tunela skreće se desno i ulazi u glavnu dvoranu špilje koja je visoka desetak, a široka petnaest metara. Osim potopljenog ulaza, špilja ima još dva ulaza, kopneni i morski.

Špilju je moguće posjetiti samo za povoljnih vremenskih prilika, dok i najmanji valovi zatvaraju njezin ulaz. Najljepše boje unutar špilje dolaze do izražaja tek sredinom dana.

Na južnom dijelu otoka nalazi se Medvidina špilja koju je teško uočiti ako se plovi dalje od obale, zbog neobičnog uskog, gotovo okomitog, tridesetak metara visokog otvora u kamenoj klisuri. Vjerojatno zbog njezine skrovitosti, u prošlosti su je morske medvjedice odabrale za svoje sklonište.

Danas su ovi sisavci na Jadranu rijetka pojava, a za svoje su stanište odabrali Egejsko more. Pećina je dužine od 160 metara, s iznimno uskim krajevima koji završavaju malom plažom. Osim Modre i Medvidine, na  Biševu postoji još osam manjih i većih špilja od kojih je svaka zanimljiva na svoj način.

Otok sa 15 stanovnika

Na Biševu je između dva svjetska rata živjelo čak 330 stanovnika, a u tome su razdoblju mnogi odselili u prekomorske zemlje zbog egzistencijalnih poteškoća. Nakon drugog svjetskog rata, migracija mlađeg stanovništva se nastavila, a s vremenom su pomrle i starije generacije. Tako, s početka ovoga stoljeća na Bišovu je zabilježeno 15 do 19 stanovnika. Otok nema niti osnovnu školu jer ondje nema djece, a škola je zatvorena 1961. godine.

Neobična klimatska pojava

Na Biševu možete svjedočiti i neobičnoj klimatskoj pojavi, jutarnjoj ljetnoj magli. Magla nastaje kao posljedica izdizanja toplog i vlažnog morskog zraka do otočnih vrhova,  zbog inverzije temperature zraka.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.