Critically endangered species Mediterranean monk seal (Monachus monachus) swimming Photographed in the Mediterranean Sea, Israel
PHOTO BY: Ilustracija / Sva prava pridržana.

U Jadranskom moru viđena sredozemna medvjedica: ‘Vijest na koju čekamo pola stoljeća’

GREEN_300_listici_sredina

Kod naših susjeda

Ona spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti više od 2,5 metra i težiti do 300 kilograma.

Nakon više od 50 godina u crnogorskom je primorju viđena sredozemna medvjedica, objavio je to Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Ova strogo zaštićena vrsta viđena je u blizini Ulcinja, a iz Centra apeliraju da se čudesni sisavac ne uznemirava. Podsjetimo, sredozemna medvjedica najugroženiji je sisavac Mediterana, a ukupna brojnost populacije je na svega 700 jedinki.

Strogo zaštićena vrsa

” U Crnoj Gori sredozemna medvjedica je strogo zaštićena vrsta. Apeliramo na građane i turiste koji posjećuju naše primorje da, ako sretnu ovo divno i ugroženo stvorenje, da ga ne uznemiravaju. Slučajne susreta sa sredozemnom medvjedicom nam možete prijaviti kako bismo mogli da pratimo i provjeravamo njeno prisustvo i sigurnost. Sredozemnoj medvjedici želimo mirno more i da nam se zadrži”, stoji na njihovom službenom profilu na Facebooku.

Ljudi ju ne smiju uznemiravati

Ona spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti više od 2,5 metra i težiti do 300 kilograma. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali ju je danas gotovo pa nemoguće vidjeti.

Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća. Područja s visokim stupnjem zaštite prirode pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava.

Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.