čimpanza prvi put vidi nebo

Život provela u laboratorijima užasa: Pogledajte reakciju čimpanze koja je prvi put u 29. godini ugledala nebo

GREEN_300_listici_sredina

Napokon plavetnilo

Organizacija za zaštitu životinja "Save The Chimps" objavila je dirljivi video o čimpanzi Vanilli koja je u svojoj 29. godini života prvi put ugledala nebo.

Čimpanza Vanilla, koja u laboratorijima provela 29 godina svoga života, nedavno se pridružila čoporu čimpanzi u utočištu Save the Chimps u Fort Pierceu, na Floridi.

Mjesto zvano pakao

Vanilla je rođena u zatočeništvu, u laboratoriju specijaliziranom za istraživanje HIV-a i hepatitisa te je odmah nakon rođenja odvojena od majke. Riječ je o laboratoriju u New Yorku protiv kojeg su aktivisti za prava životinja prosvjedovali desetljećima, a nazivali su ga paklom za primate.

Životinje u laboratoriju boravile su u kavezima koji su se čistili vodenim šmrkovima, a životinje uopće nisu izlazile iz kaveza.

Nakon zatvaranja laboratorija, Vanilla i njena sestra Shake premještene su u Wildlife Waystation, neprofitno sklonište za čimpanze sjeverno od Los Angelesa.

Nakon 29 godina, u svome čoporu

Međutim, tamo su uvjeti bili manje nego idealni jer je Vanilla živjela s pet drugih čimpanzi u prostoru veličine garaže.

čimpanze u skloništu

U srpnju 2022., Vanilla, njezina sestra Shake i još pet drugih čimpanzi su poslani u sklonište Save the Chimps na Floridi.

Nakon vremena provedenog u karanteni, gdje se Vanilla prilagođavala novim uvjetima i gdje joj je pružena adekvatna medicinska pomoć, Vanillu su upoznali s različitim grupama čimpanzi dok nisu pronašli grupu koja ju je prihvatila i u kojoj se uspjela socijalizirati.

 

Na videu je Vanilla u svome čoporu, a alfa mužjak Dwight je izvodi na ovoreno i upoznaje s okolinom.

Čimpanza Vanilla ima dug život pred sobom, može živjeti još 30 ili 40 godina, a kako kažu iz skloništa, čini se da se odlično uklopila i pronašla mjesto koje izgleda i ima uvjete najbliže njezinu prirodnom staništu.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.