jeremy-thomas-FO7bKvgETgQ-unsplash

Danske vlasti traže građane da doniraju višak kamenja iz vrta. Razlog je genijalan!

GREEN_300_listici_sredina

Svaki kamen koji im ne treba u dvorištu

Kako bi obnovili grebene na tamošnjim fjordovima, danske vlasti mole građane da doniraju kamenje iz svojih dvorišta. Iz mora je do 2010. godine izvađeno nevjerojatnih 8 milijuna kubičnih metara kamenja, a sada je vrijeme da barem dio od njih vrate natrag i ožive morsko dno.

Općina Aalborg u Danskoj uputila je službeni apel svim lokalnim stanovnicima, posebice onima koji imaju vrtove, da doniraju sav višak kamenja koji im ne treba. Ako ste zbunjeni ovom iznenadnom potražnjom za naizgled beskorisnim kamenjem od strane danskih vlasti budite uvjereni, postoji dobro objašnjenje.

Ponovno oživljavanje morskog dna

Naime, lokalna uprava sudjeluje u obnovi podvodnih grebena u Limfjordu, morskoj uvali na čijoj se obali nalazi danski grad. Veliki projekt nazvan “Stenrev” (Kameni greben) uključuje postavljanje i stvaranje nekoliko malih kamenih grebena na različitim mjestima. Kako smatraju, postavljanjem grebena žele potaknuti širenje morskog života.

Kako tvrde, tijekom stoljeća, mnogo je kamenja izvađeno iz istog fjorda i korišteno u izgradnji crkava i molova. Naime, procjenjuje se da je do 2010. godine, kada je vađenje kamenja iz vode službeno zabranjeno, iz mora izvađeno oko 8 milijuna kubičnih metara kamenja. A sada je vrijeme da barem neke od njih vrate natrag.

Uspostavljanje četiri grebena u ovoj godini

Stoga, u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, izvođačima i brojnim volonterima, općina Aalborg planira vratiti kamene grebene natrag u fjord. Kameni grebeni važni su za uvjete kisika u moru, jer se morske trave i alge imaju gdje smjestiti, sazrijevati i proizvoditi kisik. Općina Aalborg planira ponovno uspostaviti četiri grebena tijekom 2023. i u tu svrhu poziva savjesne stanovnike da sav višak kamenja koji nađu u svojim vrtovima predaju na posebna mjesta za recikliranje. Grad preporučuje da isporučeno kamenje bude veće od 10 centimetara jer ono ima veću vrijednost za projekt.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.