pexels-pixabay-159483

Svjetski je dan životinja u laboratorijima. Milijuni kunića, štakora i miševa pati zbog raznih testiranja

GREEN_300_listici_sredina

Nevidljive životinjice koje vape za pomoć

To što ih ne vidimo jer su skriveni u laboratorijima, to ne znači da za njih ne treba dići glas i učiniti sve kako bi bili spašeni. Danas se obilježava Svjetski dan životinja iz laboratorija koje i danas služe za okrutna ispitivanja u svrhu kozmetike, hrane, lijekova i drugih proizvoda.

Miševi, štakori, zečevi i milijuni drugih vrsta životinja nalazi se u ovom trenutku u brojnim laboratorijima za ispitivanje hrane, kozmetike, lijekova i drugih proizvoda. Današnji dan, 24.travnja obilježava se i kao Svjetski dan za životinje u laboratorijima  poznat i kao Svjetski dan laboratorijskih životinja. Cijeli tjedan oko ovog važnog datuma naziva se i  “Svjetski tjedan za životinje u laboratorijima”. Nacionalno društvo za borbu protiv vivisekcije (NAVS) opisuje taj dan kao “međunarodni dan sjećanja” na životinje u laboratorijima.

Testiranja koja ne čine dobro nikome

Prilika je ovo za sjećanje na sve životinje koje su stradale i ubijene u okrutnim laboratorijskim pokusima. Kako tvrde iz PETA-e, unatoč sve manjoj javnoj potpori za korištenje životinja u znanosti, milijuni bolnih, zastrašujućih postupaka još uvijek se provode na životinjama primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine. “Ovi testovi su neobranjivi, i moralno i znanstveno, i, na mnogo načina, aktivno koče medicinski napredak”, stoji na PETA-inim stranicama.

Kako tvrde, uobičajena je zabluda mnogih da se životinje koriste samo u nastojanjima da se izliječe bolesti jer često znanstvenici eksperimentiraju na životinjama samo iz znatiželje. U jednom apsurdnom eksperimentu opisanom u akademskom radu iz 2016., vrsta majmuna rezus makaki držani su u okrutnim napravama zvanim “primatske stolice” svaki dan do šest mjeseci u pokušaju proučavanja ljudskog kockarskog ponašanja. Bespomoćni majmuni bili su prisiljeni pomicati joystick kao odgovor na vizualne podražaje na zaslonu računala. Za nagradu, odnosno “ispravnu” izvedbu dobili su  gutljaj razrijeđenog soka za “ispravnu” izvedbu.

U drugom eksperimentu objavljenom 2017. godine, 96 zamoraca stavljeno je u kutije, vezano za vrat i prisiljeno udisati kemikaliju koja pogoršava astmu. Zatim su ubijeni i secirani. Sve je to učinjeno kako bi se testirali lijekovi koji su već u uobičajenoj upotrebi ljudi. “Zakon čini vrlo malo za zaštitu životinja u laboratorijima, a oni koji vrše eksperimente se često ne pridržavaju nekoliko propisa koji postoje, što dovodi do daljnje patnje”, stoji na stranicama PETA-e.

Više od 35 000 životinja služi za testiranje u Europi

Svake godine otprilike 35 000 životinja u Europi, te milijuni životinja diljem svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji, a sve zbog testiranja proizvoda ili njihovih sastojaka. Nerijetko se ta istraživanja izvode tajno i odvijaju se u privatnim laboratorijima, a kada o istraživanjima izlaze informacije, one su veoma kontrolirane i sužene. Primjerice, izraz vivisekcija što znači secirati na živo, zamijenjen je nježnijim izrazima kao primjerice istraživanje na modelu. Stoga, o tome treba progovarati što češće i prisjetiti se takvih nevidljivih životinjica znatno češće, a ne samo na njihov svjetski dan.

PHOTOS BY: Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.