ahmed-galal-TlhrinkHoB4-unsplash

Velika Britanija zabranjuje lovcima uvoz egzotične divljači ne bi li zaštitili 7,000 ugroženih vrsta

GREEN_300_listici_sredina

Okrutan sport mnogih

Kroz nekoliko mjeseci, u Veliku Britaniju bit će zabranjeno uvoziti divljač ubijenu u egzotičnim zemljama. Britanski lovci više neće smjeti okrutno pucati na trofeje i "ponosno" ih dovoziti sa sobom u zemlju.

Britanskim lovcima koji odlaze u egzotične zemlje ne bi li se kući vratili s trofejima krupne divljači, uskoro se više neće moći vratiti  s ulovljenim plijenom jer britanska vlada kreće u postupak zabrane ovog okrutnog čina. Naime, lovcima će se tim putem u potpunosti zabraniti vraćanje u zemlju sa svojim trofejima. Ovaj potez ima za cilj zaštititi više od 7,000 vrsta kojima prijeti međunarodna trgovina. “Pozdravljamo današnju predanost vlade zabrani uvoza lovačkih trofeja u Ujedinjeno Kraljevstvo koja će zaštititi tisuće vrsta, uključujući lavove, slonove i žirafe, koje su nemilosrdno na meti lovaca na trofeje”, rekla je u priopćenju Claire Bass, izvršna direktorica Humane Society International UK. “Također pozdravljamo to što su onemogućili potencijalne rupe u zakonu koje bi omogućile lovcima da pokušaju slati svoje “suvenire”, dodaje.

Prema Sveparlamentarnoj skupini za zabranu lova na trofeje, britanski lovci uvezli su više od 25,000 trofeja od 1980-ih. Od toga je 5,000 bilo iz vrsta kojima prijeti izumiranje, uključujući lavove, slonove, crne nosoroge, bijele nosoroge, geparde, polarne medvjede i leoparde. “Ne može biti ispravno da britanski lovci mogu platiti za ubijanje ugroženih divljih životinja u inozemstvu i slanje trofeja kući”, rekao je šef politike Born Free dr. Mark Jones. “Iako Ujedinjeno Kraljevstvo nipošto nije najveće odredište za međunarodne lovačke trofeje, ipak lovci iz Ujedinjenog Kraljevstva često putuju u inozemstvo kako bi ubijali životinje iz zabave, uključujući vrste kojima prijeti izumiranje. Predložena zabrana će poslati jasan signal da Ujedinjeno Kraljevstvo ne odobrava brutalno ubijanje ugroženih divljih životinja za ovaj takozvani “sport” od strane građana Ujedinjenog Kraljevstva”, dodao je Jones stranim medijima. 

Iako je novi britanski zakon divovski korak u pravom smjeru, zaštitnici prirode i životinja upozoravaju da će kašnjenja u njegovom usvajanju imati posljedice jer se lovci nažalost žure ubijati i uvoziti trofeje prije zabrane. “Kašnjenje košta života jer svaki tjedan koji prođe bez ove zabrane znači da britanski lovci ustreljuju sve više životinja, uključujući ugrožene vrste, a njihove trofeje dovoze u zemlju”, rekao je to Eduardo Gonçalves, osnivač Kampanje za zabranu lova na trofeje. Zabrana bi prema svemu sudeći trebala biti donesena kroz nekoliko mjeseci, najkasnije ljeta, no Gonçalves dodaje, da bi čak 100 ugroženih životinja moglo biti ubijeno i uvezeno u Britaniju u međuvremenu. “Za vladu je zaista imperativ da donese prijedlog zakona u Sabor što je prije moguće”, zaključio je.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.