Novo doba visoke mode: Italija zabranjuje uzgoj životinja za krzno

GREEN_300_listici_sredina

Povijesna pobjeda za zaštitu životinja

Italija, meka visoke mode, želi ukinuti uzgoj životinja za njihovo krzno i zatvoriti svoje farme kuna u roku od šest mjeseci.

Ovaj je tjedan Odbor za proračun talijanskog Senata izglasao amandman kojim će se zatvoriti preostalih 10 talijanskih farmi krzna nerca u sljedećih šest mjeseci i trajno zabraniti uzgoj životinja za krzna u cijeloj zemlji. Glasovanje je održano nakon razgovora s Humane Society International/Europe (HSI Europe) koji je predstavio praktična i strateška rješenja za zatvaranje i pretvaranje farmi krzna u humanije i održivije tvrtke u svom nedavnom izvješću “Uzgoj nerca u Italiji: mapiranje i buduće perspektive”.

“Ovo je povijesna pobjeda za zaštitu životinja u Italiji, a HSI/Europe je neizmjerno ponosan što je naša strategija pretvorbe farme krzna odigrala središnju ulogu u razbijanju ove okrutne i opasne industrije u našoj zemlji”, rekla je direktorica HSI-a Italija, Martina Pluda, u priopćenju. “Postoje vrlo jasni ekonomski, ekološki i javnozdravstveni razlozi te razlozi za dobrobit životinja za zatvaranje i zabranu farmi krzna.” Nakon što glasanje prođe u Parlamentu — što se očekuje do kraja 2021. — Italija će postati 16. zemlja koja će zabraniti uzgoj životinja za krzno. Zabrana uzgoj kuna, lisica, rakun pasa i činčila zbog njihovog krzna, te zatvaranje svih aktivnih farmi krzna u Italiji stupa na snagu 30. lipnja 2022. Kako bi se olakšao prijelaz, Ministarstvo Poljoprivreda će bivšim uzgajivačima krzna isplatiti ukupno 3 milijuna eura 2022. godine.

Budućnost mode bez krzna

Krzno pada u nemilost kod modnih dizajnera, trgovaca i velikih brendova diljem svijeta, uključujući talijanske dizajnere GUCCI, Valentino, Prada, Armani i Versace koji su posljednjih godina zabranili korištenje krzna u svojim kolekcijama. Veliki lanci kao što su Macy’s, Nordstrom, Neiman Marcus i Saks Fifth Avenue također su se obvezali prestati prodavati krzno. A stranice modnog medijskog diva Elle bit će bez krzna u zemljama diljem svijeta.
“Današnje glasovanje priznaje da dopuštanje masovnog uzgoja divljih životinja za neozbiljnu modu krzna predstavlja rizik i za životinje i za ljude koji se ne može opravdati ograničenim ekonomskim koristima koje nudi maloj manjini ljudi koji su uključeni u ovu okrutnu industriju”, rekla je Pluda. “Uz toliko dizajnera, trgovaca i potrošača koji su se oslobodili krzna, prenamjena farmi krzna nudi ljudima održivu budućnost koju trgovina krznom jednostavno ne može pružiti.” Osim zabrane uzgoja krzna, nekoliko vlada donijelo je strože zabrane krzna, uključujući Izrael koji je postao prva zemlja koja je zabranila prodaju krzna ranije ove godine.

Farme krzna šire COVID-19

Jedan razvoj koji dodatno izbacuje krzno iz mode dogodio se tijekom početka pandemije COVID-19 kada su mnoge europske farme kuna, posebno u Nizozemskoj, prijavile prisutnost virusa COVID-19 u kuni. To je dovelo do masovnog odbacivanja kune u mnogim zemljama i gašenja industrije krzna od kune kao javnozdravstvene mjere. Od prosinca 2021., 465 farmi krzna kune u 12 zemalja prijavilo je izbijanje COVID-19 diljem svijeta, uključujući Italiju, Sjedinjene Države i Kanadu. U veljači je Europska agencija za sigurnost hrane izvijestila da bi se sve farme nerca trebale smatrati ugroženima od izbijanja COVID-19.

Michela Vittoria Brambilla, predsjednica parlamentarne međuskupine za prava životinja i Talijanske lige za obranu životinja i okoliša, podržava prijedlog pretvorbe farme krzna kao humani i održiv put za Italiju, zemlju koja je bila rano žarište pandemije COVID-19. “U 30 godina borbe za prava životinja, ovo je najbolja pobjeda. Konačno, parlamentarno glasovanje sankcionira kraj neizrecivih patnji životinja samo u ime profita i taštine”, rekla je Brambilla u priopćenju. “Italija je 20. europska zemlja koja je uvela zabranu ili stroga ograničenja na uzgoj krzna: bolje ikad nego nikad. Sada čekamo konačno odobrenje zakona o proračunu, ali politička volja je jasno izražena. Ostvaren san koji udruge za zaštitu životinja desetljećima njeguju u našoj zemlji.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.