sb-bandara-1GJKxIkSR0E-unsplash

Kineski lutajući slonovi konačno su se uputili prema svom domu!

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Putovanje dugo 17 mjeseci

Čini se da su se slonovi, koji su fascinirali lokalno stanovništvo i ljude diljem svijeta cjelogodišnjim putovanjem u urbaniziranu jugozapadnu Kinu, "pljačkajući" farme pa čak i dom umirovljenika u potrazi za hranom, konačno uputili kući.

Lokalne vlasti rasporedile su kamione, radnike i bespilotne letjelice kako bi nadzirale slonove, evakuirale ceste kako bi mogli sigurno proći i upotrijebile hranu za odvraćanje od naseljenih mjesta. Unatoč njihovom ulasku u sela i bliskom približavanju glavnom gradu provincije Yunnan Kunmingu, nijedna životinja ni ljudi nisu ozlijeđeni.

Foto: Yunnan Provincial Command Center for the Safety and Monitoring of North Migrating Asian Elephants via AP

Četrnaest azijskih slonova različitih veličina i dobi u nedjelju navečer vođeno je preko rijeke Yuanjiang u Yunnanu i otvara im se put za povratak u rezervat prirode u kojem su živjeli u autonomnoj prefekturi Xishuangbanna Dai. Slonovi su napustili rezervat prije više od godinu dana iz nepoznatih razloga i lutali su više od 500 kilometara sjeverno. Nakon što su stigli do periferije Kunminga, središta poslovanja i turizma, opet su skrenuli na jug, ali još uvijek su daleko od rezervata.

Azijski slonovi su među najzaštićenijim životinjama u Kini, a njihova populacija porasla je na oko 300, čak i dok im se stanište smanjilo zbog proširene poljoprivrede i urbanog rasta. Od nedjelje navečer, stado je još bilo u okrugu Yuanjiang, otprilike 200 kilometara od rezervata. Međutim, Nacionalna uprava za šumarstvo i travnjake rekla je da su životinje nakon prelaska rijeke bile na “prikladnom staništu”. U obavijesti koju je izdala pokrajinska vlada navodi se da je napredak stada značajan i da će nastaviti raditi na tome da se slonovi uskoro vrate u njihovo prirodno stanište.

PHOTOS BY: Yunnan Provincial Command Center for the Safety and Monitoring of North Migrating Asian Elephants via AP, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.