Veganski uskrsni meni je serviran!

GREEN_300_listici_sredina

Bez jaja i šunke

S obzirom na to da dolazi Uskrs uz koji se tradicionalno vežu jaja i šunka i koji je možda najizazovniji za veganiziranje, odlučili smo vam predstaviti recepte koji će vam uistinu uljepšati blagdane...pogotovo ako ste pravi gurman.

Uskrsni su blagdani vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Možda bi ove blagdane mogli izbjeći šunku, kajganu, pincu, francusku salatu, kao i razne kolače i druga tradicionalna jela te napraviti odlične alternative bez ijednog sastojka životinjskog podrijetla.

Osim što ćete imati puno zdraviji Uskrs, ovim menijem spasiti ćete i mnogo životinja i ujedno puuuno manje zagaditi okoliš.

Tko kaže da francuska salata nije francuska ako u njoj nema jaja i majoneze?

Pripremite 5 – 6 krumpira, 3 mrkve, 1 šalicu graška, par kiselih krastavaca, malo senfa, tofuneze i limunovog soka te soli. Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narežite na kockice pa dodajte limunov sok, senf, tofunezu i sol. Prema želji, možete dodati na kockice narezani sir od tofua i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

Vrijeme je za glavno jelo, zar ne!? Gulaš savršeno pristaje uskrsnom ručku. Iznenadite obitelj jednom neobičnom varijantom u koju će se zaljubiti i najveći mesojedi.

Pripremite:

  • 150g medaljona od soje
  • 2 krumpira
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 veća mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • 400g sjeckanih rajčica
  • 2 žlice dimljene paprike
  • 1 žlica tamari umaka
  • Malo soli i papra

I onda se bacite na posao! Medaljone od soje namočite u vodi 10-ak minuta. Prodinstajte češnjak i dodajte ostalo svježe povrće pa i limenku sjeckanih rajčica. Podlijte s malo vode i pustite da zavrije pa dodajte medaljone od soje i začine. Kuhajte još 20-ak minuta i po želji na kraju umiješajte malo kokosovog mlijeka. Uz gulaš možete servirati njoke, tjesteninu ili knedle od starog kruha.

Pincu ćete ove godine raditi od batata. Slatko, jednostavno, zdravo! Kako?

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 50 g pirea od batata
  • 450 g brašna
  • 7g suhog kvasca
  • 20 g kokosovog ulja
  • Prstohvat soli
  • 2 vanilina šećera
  • 80 g javorovog sirupa
  • Korica jedne naranče
  • Sok pola naranče
  • 1 čep arome vanilije
  • Bademovo mlijeko
  • Šećer za dekoraciju

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i miksajte nastavkom za tijesto 10-12 minuta pa prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko ga premijesite pa stavite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže cca 45min. Kada se tijesto udvostručilo, opet ga kratko premijesite, podijelite na 2 dijela pa svaki dodatno premijesite i oblikujte u lijepu kuglu. Vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže još nekih 15-20 min. Sirnice zarežite nožem u križ, premažite mlijekom i pospite šećerom, za to vrijeme pećnicu pojačajte na 180 stupnjeva. Pecite pincu cca 30min, prekrivenu papirom za pečenje da ne posmeđi previše. Pustite da se skroz ohladi prije rezanja.

Ne brinite, nismo zaboravili one najmlađe članove obitelji. Za njih pripremite mala čokoladna jaja.

Pripremite za nadjev 30 grama kokosovog brašna, 250 g maslaca od kikirikija ili indijskog oraščića i 3 žlice javorovog sirupa, a za preljev 100g čokolade i 2 žlice biljnog mlijeka. U blenderu pomiješajte sve sastojke za nadjev i potom ih oblikujte u jaja. Stavite ih na pleh na kojemu je papir za pečenje i stavite u zamrzivač dok radite preljev. Preljev napravite tako da otopite čokoladu i pomiješate s mlijekom. Izvadite jaja iz zamrzivača, uronite u čokoladu te ih vratite na pleh i u zamrzivač na sat, dva. Izvadite 15-ak minuta prije posluživanja.

Ako koji ostane, vratite u zamrzivač da se ne rastope.

Dobar tek cijeloj obitelji! Uživajte u ukusnom, obiteljskom i zelenom danu!

PHOTOS BY: Freepik, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.