Napravite neodoljivi čokoladni mousse od ostataka u kuhinji

Jednostavan i brz veganski desert

Mousseu je slastica koju malo tko ne voli, poznata po svojoj prozračnoj teksturi. Donosimo vam recept za jednostavni i brzi čoko mousse u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti.

Ako volite kuhati i raditi jela od slanutka, onda vam se sigurno često dogodi da kupite slanutak u konzervi ili staklenci, te prilikom otvaranja aquafabu, odnosno vodu od slanutka, bacite. Sljedeći put kada ćete imati malo dodatnog vremena, sačuvajte tu vodu od slanutka i iskoristite ju za slastan i jednostavan desert. Potrebna su vam samo tri sastojka,a ovaj desert osim što je lagan i kremast, prikladan je i za vegane.

Sastojci:
  • 1/2 šalice aquafabe (od 1 limenke neslanog slanutka)
  • 100 grama tamne čokolade bez mliječnih proizvoda
  • 1-2 žlice nezaslađenog kakao praha
Upute:
  • Otopite čokoladu u zdjeli iznad štednjaka ili stavite čokoladu u posudu sigurnu za mikrovalnu pećnicu. Otopite u koracima od 30 sekundi miješajući nakon svakog segmenta dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka. Jednom otopljeno ostaviti sa strane da se potpuno ohladi.
  • Dodajte aquafabu u veliku posudu za miješanje (idealno onu koja se hladi u hladnjaku najmanje 10 minuta).
  • Upotrijebite električni mikser kako biste istukli aquafabu na visokom nivou dok se ne stvore kruti vrhovi. To može trajati od 10-15 minuta, ovisno o kvaliteti aquafabe. Samo nastavite miksati i strugati po stranama dok aquafaba ne utrostruči volumen i dok se ne stvore kruti vrhovi. Vašu aquafabu treba toliko tući i ukrutiti da ako okrenete zdjelu naopako, ostane na mjestu ili se aquafaba zalijepi za štap od miksera kad se podigne.
  • Ohlađenu čokoladu ulijte u smjesu aquafabe dok nastavljate tući aquafabu. Volumen će se smanjivati dodavanjem čokolade za otprilike trećinu.
  • Prestanite tući i prosijte kakao u prahu. Nastavite udarati dok se ne sjedini.
  • Mousse ulijte ili žličicom dodajte u 2 male posude, a zatim stavite u hladnjak do kraja na oko 30 minuta.

Dodatni naputci

Izrada ovog moussea zapravo se svodi na stvaranje pjene aquafabe. Nije teško, ali možda ćete trebati malo strpljenja da se posao obavi kako treba. Nekoliko stvari koje morate imati na umu prilikom izrade je da stavite aquafabu i posudu za miješanje u hladnjak najmanje 10 minuta prije nego što započnete s miješanjem. Također, pazite da je čokolada potpuno ohlađena ili na sobnoj temperaturi prije nego što je dodate u tučenu aquafabu, jer će u protivnom na kraju izgledati pomalo zrnasto i smanjiti previše volumena.

Kada je sve gotovo, dodajte na vrh kokosov šlag, svježeg bobičastog voća ili komadića čokolade za ukras i uživajte!

Ako mu uspijete odoljeti, ovaj desert možete držati u hladnjaku barem tjedan dana.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.