42434655_920862631430823_4243603790697070592_n

Tehnikom bojanja pisanica do originalnih odjevnih komada

GREEN_300_listici_sredina

Eko printanje za održivu modu

Brend mlade mame stvara odjeću i asesoare čija proizvodnja ne zagađuje okoliš, a oduševljavaju jednostavnošću i ljepotom.

Modna je industrija nakon nafte najzagađenija industrija. Naime, tekstilna industrija emitira više stakleničkih plinova nego međunarodno brodarstvo i zrakoplovstvo, a ozbiljan problem predstavlja za svjetske vode. Otpadne vode u tekstilnoj industriji nastaju u procesu pripreme sirovina, bojanja vlakana ili tkanine, u procesima dorade i specijalnih obrada gotovih tkanina. Iz tog razloga sadrže visok sadržaj tvari organskog ili anorganskog podrijetla, visoku obojenost, različite minerale i metale, a često i toksične i kancerogene tvari. Tekstilna industrija kriva je za čak 20% globalnog zagađenja vode.

Zato je koncept “održiva moda” vrlo važan i odgovara na vrlo velik problem. Osnovni cilj modne održivosti je osigurati da se odjeća izrađuje tako da vijek proizvoda minimizira sve nepoželjne učinke na okoliš. Ovom načinu proizvodnje priključili su se brojni svjetski dizajneri, ali i mali proizvođači koji pronalaze originalnije načine proizvodnje, odnosno tehnike.

Silvia Kranjec Gajić kreatorica je brenda One With Nature, ljubiteljica prirode, a po struci dizajnerica tekstila i odjeće. U svojoj ponudi eco-friendly proizvoda ima torbe, platnene vrećice, torbice za šminku, male novčanike, svilene i vunene šalove. Ono što njezine proizvode čini posebnim je tehnika oslikavanja tekstila, odnosno eko printanje.

“Eko print je jedna naizgled jednostavna no zapravo poprilično kompleksna tehnika prirodnog tiska na tekstil. Funkcionira na principu kojim se u našim krajevima tradicionalno farbaju jaja u ljuskama od luka, pa se prije kuhanja u ljuski na jaje stavi djetelina ili neki drugi listić, te nakon kuhanja na tom mjestu jaje ne bude obojano te dobijemo “print” lista. Jedina razlika je što kada se to na pravilan način radi na tekstilu, određene biljke zapravo puštaju svoje bojilo, te nam ostavljaju prekrasni biljni tisak, bez uporabe bojila“, objašnjava Silvia.

Iako naizgled jednostavna tehnika, puno je faktora o kojima ovisi hoće li print biti uspješan. “Sve ovisi o dobroj pripremi tekstila, količini tanina u korištenom lišću, kakvoći vode s kojom se radi, godišnjem dobu, ali i uvjetima tla u kojima je lišće raslo te još puno faktora. Vrlo je uzbudljivo jer nikada nisam uspjela dobiti dva ista uzorka čak ni kada bih sve radila isto jer svaki list nosi svoju neku priču“, rekla je.

Sve je krenulo kada je Silvia radila istraživanje za diplomski rad i naišla na tehniku eko printanja koja je bila vrlo oskudno objašnjena. Krenula je u vlastito istraživanje tehnike metodom pokušaja te nakon pet godina kaže da ju je dovoljno dobro savladala te se zato usudila krenuti u izradu odjeće i asesoara.

“Kao dizajnerici i majci, vrlo mi je važno da u svom radu ne zagađujem okoliš te da na sve moguće načine pridonesem očuvanju ove naše prekrasne prirode. Za našu djecu i sve buduće generacije. U procesu rada se ne koriste nikakva toksična bojila, već samo i isključivo prirodni materijali te biljna materija. Sav potreban materijal mogu nabaviti u svom vrtu ili u šetnji kroz šumu. Jedna od još bitnijih stvari je i voda koja nakon procesa eko printa nije zagađena kemikalijama kao u klasičnoj proizvodnji već je spremna za prolijevanje na kompost kao i sav biljni materijal koji koristim”, opisala nam je.

Osim što ne koristi bojila koja zagađuju vodu, Silvia se trudi da proizvodnja stvara minimalnu količinu otpada. “Moj način rada je takav da svjesno i savjesno trošim prirodne resurse te se trudim u svojoj proizvodnji minimalizirati količinu otpada. Tako posebnu pažnju pridajem krojenju kako bi mi ostalo što manje ostataka. Od krojnih ostataka šivam male novčanike za sitniš, a ostatke konaca i najsitnijih komadića tekstila skupljam za punjenje igračaka koje planiram šivati svojoj kćerkici. Pakiranje proizvoda je također bitno, ne koristim plastiku već reciklirani papir uz dodatak pokoje biljčice“.

Silvia je do sada organizirala i nekoliko radionica na temu eko printa na papir, a nada se da će ih nastaviti kada se epidemiološka situacija smiri. U planu ima napraviti kolekciju ženske odjeće, no to će morati pričekati jer je posvećena devetomjesečnoj kćerkici koja je i palčić te joj je potrebna njezina puna pažnja. Nas je Silvijin brend oduševio, a više možete pogledati na njezinom Instagram profilu.

PHOTOS BY: Privatni album, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.