Slanutak od kojeg se radi humus namaz je bogat proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima. Odlična je zamjena za meso zbog gotovo jednakog sastava proteina, ali je prednost njegova što je ipak manje kaloričan. Čini ga stoga idealnom namirnicom za utažiti glad, a da pri tome “ne sjedne” na želudac.
Humus namaz smo u ovoj verziji obogatili Letifico bučinim uljem te dodali Letificove bučine golice, rajčice i kuhanu ciklu pa ga ustvari možete jesti i kao verziju salate. Odlično se nadopunjuje sa zdravim kruhom od heljdinog i konopljinog brašna čiji recept možete pronaći OVDJE.
Ono što je samo bitno kod ovog jela je unaprijed ga planirati odnosno slanutak namočiti dan prije ili večer prije. Što ga se dulje namače u vodi, manje ćete ga trebati kuhati i termički obrađivati. Recept vam je spremila Iva s bloga Culinary Postcards.
Sastojci:
- 300 g kuhanog slanutka
- 40 g sušenih rajčica
- 1 žlica tahini paste
- 1/2 žličice soli, 1/2 žličice kumina
- 2 žlice Letifico bučinog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- malo hladne vode po potrebi, do željene gustoće (oko 100 ml)
- Za posluživanje: 1 cikla te šaka Letifico bučinih golica.
Postupak:
- Sve sastojke, osim vode, ubaciti u blender/sjeckalicu i blendati dok se ne usitni, a zatim dodavati po potrebi malo vode kako biste uz blendanje dobili kremastu teksturu.
- Želite li napraviti više kao verziju salate, kraće blendajte sastojke kako bi ostala grublja tekstura.
- Ciklu ogulite, narežite na kockice, dodajte malo soli i maslinovog ulje te pecite oko 40 min na 180C.
- Tostirajte bučine golice.
- Poslužite pastu od humusa s prilogom od cikle te posipajte tostiranim bučinim golicama.