236134461_269858581219730_2375853036543909216_n

Veganska zamjena za jaja dolazi i u Europu!

Dobra za okoliš i zdravlje

Tvrtka Eat Just sa sjedištem u San Franciscu objavila je da će službeno lansirati JUST Egg, svoj biljni proizvod koji je alternativa životinjskim jajima, diljem Europe i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Veganska jaja JUST Egg su dostupna u SAD-u još od 2019. godine, a proizvod se proširio na gotovo sva veća tržišta, nedavno Južnu Afriku i Južnu Koreju. Međutim, proizvod još nije dostupan u Europi jer je glavni sastojak ovog veganskog jajeta, protein mungo graha, bio pod pregledom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Ovaj ključni sastojak je neki dan napokon i dobio odobrenje EFSA-e te tvrtka Eat Just će početi distribuirati svoje proizvode diljem Europe od sredine 2022. godine.

“Dovođenje JUST Egga u Europu milijunima potrošača koji biraju zdraviji, održiviji pristup prehrani, bit će jedna od najvažnijih prekretnica za našu tvrtku”, rekao je u priopćenju Josh Tetrick, izvršni direktor i suosnivač Eat Justa. “Cijenim naporan rad našeg tima i, što je najvažnije, promišljenost i strogost EFSA komisije koja je dovela do ovog povijesnog odobrenja za sigurnost.”

Eat Just je razvio svoje biljno jaje koristeći bjelančevinsku bazu mungo graha. Ovaj ključni sastojak omogućuje da JUST Egg sadrži višu razinu proteina i da se kuha slično kao i jaja životinjskog podrijetla. Potraga za idealnom zamjenom za jaja je trajala dosta dugo. Nakon tisuće uzoraka i stotine vrsti biljaka, napokon su naišli na jednu od koje se može napraviti savršeni omlet. Svoj odgovor su pronašli u magičnoj mahunarki mungo graha, kod nas zvanom još i zlatni grah, koji inače ima i nevjerojatne zdravstvene benefite. Eat Just ga opisuje kao savršenu biljku od koje možemo napraviti idealnu kajganu, ali napominju i da ima puno bolji okus.

Ovo vegansko jaje ne samo da je bolje za okoliš, već je bolje i za ljudsko zdravije. Nema kolesterola, ima manje zasićenih masti, a jednaku količinu proteina. Mungo grah je prepun zdravih hranjivih sastojaka, vitamina, minerala, velike količine antioksidansa, i odličan je u borbi protiv raznih zdravstvenih problema. On je također jedan od najodrživijih biljaka na svijetu kojem je potrebno značajno manje resursa za rast u usporedbi s konvencionalnim jajima tako da je to svakako bonus ove priče.

Tvorničke farme uzimaju nevjerojatan danak na našem planetu, životinjama ali i nama samima, a na ovaj način možemo biti dio promjene na bolje. JUST Egg koristi čak 98% manje vode, za razliku od kokošjeg jajeta koje zahtijeva oko 200 litara. Kad je u pitanju zemlja, s obzirom na to da se JUST Egg dobiva izravno iz biljaka, koristi se 86% manje zemlje, i na kraju njihova proizvodnja veganskog jajeta ispušta 93% manje ugljičnog dioksida.

EFSA je proglasila ovu zamjenu za proteine na bazi mahunarki sigurnom za komercijalnu prodaju i dodala kako je ovo odobrenje među “rastućim brojem” zahtjeva za nove proteine. Trenutno EFSA ima 43 aplikacije za novu hranu pod provjerom prikladnosti i 99 pod procjenom rizika. Industrija biljnih proteina brzo raste, što znači da odobrenje Eat Justa pomaže voditi put za nekoliko drugih inovativnih proteinskih sastojaka.

Prema izvješću iz 2020. godine, prodaja biljne hrane dosegla je 3,6 milijardi eura. Ovaj oštar porast je 28% veći od prodaje iz prethodne godine, što ukazuje da će njegova ubrzana popularnost nastaviti rasti. Slično tome i tržište biljnih jaja doživljava značajan rast u prošloj godini s obzirom na to da sve više potrošača počinje željeti alternative proizvodima životinjskog podrijetla. Prije nego se proširi Europom, Eat Just planira otvoriti svoj najveći proizvodni pogon u Singapuru kako bi proširio svoje proizvodne i distribucijske kapacitete za svoja jaja biljnog podrijetla, te svoju marku uzgojenog mesa, GOOD Meat. Oni su i prva svjetska tvrtka za uzgoj mesa koja je dobila regulatorno odobrenje. JUST Egg je također dostupan u Kanadi, Hong Kongu, Singapuru i Kini te planiraju nastaviti svoju svjetsku ekspanziju kako bi svoje biljno jaje donijeli potrošačima diljem svijeta.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.