Jane GOODALL Benefiz Gala Wien Britische Botschaft 07 09 2011 Jane GOODALL

Jane Goodall posljednjih se 60 godina bori da spasi planet i ne namjerava stati

GREEN_300_listici_sredina

Aktivistica podupire novi dokumentarac

Legendarna primatologinja Jane Goodall naratorica je nadolazećeg filma pod nazivom "Meat the Future“ koji se bavi poljoprivrednom revolucijom u kojoj se životinje više ne uzgajaju radi hrane.

Svjetski poznata konzervatorica Jane Goodall nedavno je pristala biti naratorica filma “Meat the Future” koji u fokus stavlja meso uzgojeno u laboratoriju. Film je režirala nagrađivana filmašica Liz Marshall, poznata po filmu “Ghosts in Our Machine”, a prati tvrtku Upside Foods koja za misiju ima učiniti tradicionalno stočarstvo zastarjelom praksom. Upside Foods, koju je osnovala kardiologinja Uma Valeti, koristi malu količinu životinjskih stanica i uzgaja ih u bioreaktoru. Rezultat je pravo, održivo meso koje se ne razlikuje od tradicionalno uzgojenog mesa.

Film tvrtku prati posljednjih pet godina, od stvaranja prve laboratorijski proizvedene ćufte čija je proizvodnja koštala 18.000 dolara, do pilećeg filea koji je koštao duplo manje. “Naša kamera već pet godina se nalazi u prvim redovima poljoprivredne revolucija. Ovo je povijesna promjena”, rekla je Marshall. Film je premijerno prikazan na posebnoj premijeri na Hot Docs Film Festivalu 2020. godine u Kanadi, a njegova prodajna prava diljem svijeta zastupa MetFilm Sales. Od kanadske premijere, “Meat the Future” ažuriran je za svjetsku distribuciju tako da uključuje najnovije vijesti, glazbu od Mobyja i naraciju od Goodall.

Nije slučajnost što se Goodall vezala za ovaj projekt budući da već odavno podržava uzgoj mesa u laboratorijima. Provela je šest desetljeća radeći kao konzervatorica, prvenstveno u području primatologije. Posljednjih je godina 87-godišnja aktivistica izrazila svoju podršku projektima kojima je okoliš prioritet. S predstojećom konferencijom COP 26 u Glasgowu, Goodall promovira “Meat the Future” kako bi laboratorijski uzgojeno meso predstavila kao jedno od rješenja za tradicionalnu stočarsku poljoprivredu koja je odgovorna za 14,5 do 16,5 posto svih antropogenih emisija stakleničkih plinova. “Uzbuđena sam zbog dokumentarca jer smatram da nudi rješenje. Film predlaže put prema boljoj budućnosti. Pokazuje kako možemo smanjiti količinu metana, smanjiti korištenje vode i zemljišta, patnju životinja i pojavu budućih virusa. Nadam se da će vam probuditi maštu i potaknuti vas na promjene“, rekla je Goodall.

Osim Goodall, film podupire glazbenik i dugogodišnji vegan Moby. “Sretan sam i ponosan što mogu objaviti da sam izvršni producent dokumentarnog filma “Meat the Future”, nagrađivane spisateljice i redateljice Liz Marshall“, rekao je Moby u priopćenju. “Radi se o izuzetnom razvoju uzgojenog mesa, koje nam može pomoći da spasimo jedini dom koji imamo u našoj borbi protiv klimatskih promjena”.

PHOTOS BY: Guliver image, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.