stefano-zocca-TCY-24aPvPE-unsplash

Prvi put u prodaji: Meso uzgojeno u laboratoriju

GREEN_300_listici_sredina

Biste li ga konzumirali?

Kultivirano meso, proizvedeno u bioreaktorima bez ubijanja životinje, regulatorno je tijelo prvi put odobrilo za prodaju. Razvoj je pozdravljen kao važan trenutak u mesnoj industriji.

Piletina, koju je proizvela američka tvrtka, prošla je sigurnosnu provjeru od strane Singapurske agencije za hranu, a odobrenje bi moglo otvoriti vrata budućnosti – proizvodnji mesa bez ubijanja stoke, priopćila je tvrtka.
Deseci tvrtki razvijaju kultiviranu piletinu, govedinu i svinjetinu, s ciljem smanjenja utjecaja industrijske stočarske proizvodnje na klimu i prirodne krize, kao i pružanje čišćeg mesa bez droga i okrutnosti. Svakodnevno u klaonicama završi oko 130 milijuna pilića i 4 milijuna svinja. Prema težini, 60% sisavaca na zemlji otpada na stoku, 36% na ljude i samo 4% na divlje životinje.
Stanice za proizvod Eat Just uzgajaju se u bioreaktoru od 1200 litara i zatim kombiniraju sa sastojcima na biljnoj bazi. Početna dostupnost bila bi ograničena, rekli su iz tvrtke, a “pileći zalogaji” bi se prodavali u restoranu u Singapuru. Proizvod bi bio znatno skuplji od konvencionalne piletine dok se proizvodnja ne poveća, ali tvrtka Eat Just je rekla da će u konačnici biti jeftiniji.

Stanice koje su korištene za započinjanje postupka dolazile su iz banke stanica, odnosno stanice se mogu uzimati iz biopsija živih životinja. Hranjive tvari dovedene u rastuće stanice dolazile su iz biljaka. Medij rasta za proizvodnu liniju u Singapuru uključuje fetalni goveđi serum koji se ekstrahira iz fetalne krvi, ali se on uglavnom uklanja prije konzumacije. Biljni serum koristit će se u sljedećoj proizvodnoj liniji, rekla je tvrtka, ali nije bio dostupan kad je postupak odobravanja u Singapuru započeo prije dvije godine.
Niz znanstvenih studija pokazao je da ljudi u bogatim zemljama jedu više mesa nego što je zdravo za njih ili za planet. Istraživanja pokazuju kako je smanjenje potrošnje mesa od vitalnog značaja za suzbijanje klimatske krize, a neki znanstvenici kažu da je ovo najbolja pojedinačna ekološka akcija koju čovjek može poduzeti.
Meso uzgajano u bioreaktorima također izbjegava probleme bakterijske kontaminacije životinjskim otpadom i prekomjerne upotrebe antibiotika i hormona u životinja.

Mali obim trenutne proizvodnje kultiviranog mesa zahtijeva relativno visoko korištenje energije, a time i emisije ugljika. Druga tvrtka, Supermeat.com u Izraelu, upravo je započela besplatne javne degustacije koje uključuju “hrskavu kultiviranu piletinu”. Industrijski stručnjaci rekli su da bi druge tvrtke, uključujući Memphis Meats, Mosa Meat i Aleph Farms, mogle uspjeti u budućnosti jer su radile na teksturiranim proizvodima kao što su odresci i od početka su mogle proizvoditi značajne količine mesa uzgojenog u laboratoriju. Tyson i Cargill, dvije najveće svjetske tvrtke za konvencionalno meso, sada imaju udio u Memphis Meatsu.
Nedavno izvješće globalne konzultantske kuće AT Kearney predviđalo je da većina mesa u 2040. neće dolaziti od uzgojenih životinja.
Dok neki kažu da je laboratorijski uzgoj mesa važan trenutak za mesnu industriju, drugi se zgražavaju na pomisao konzumacije takvih proizvoda. Vrijeme će pokazati hoće li kultivirano meso postati sastavni dio naše svakodnevice, a mi vas pitamo biste li vi takvo meso uveli u svoju prehranu?

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.