nukl nasl

Veća prijetnja Europi nego što je bio Černobil: Procurila radioaktivna tekućina iz engleske nuklearke

GREEN_300_listici_sredina

Nuklearni otpad

Jedan od najvećih nuklearnih kompleksa u Europi, engleski Sellafield, ponovno je došao u središte pozornosti jer je primijećeno izlijevanje radioaktivnog otpada.

Sellafield, nuklearni kompleks smješten samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, ponovno na digao javnost na noge i zabrinuo stručnjake. Tijekom posljednje dvije godine ondje je zabilježeno gotovo 25 sigurnosnih incidenata, a nedavno je primijećeno, kako objavljuje The Guardian, izlijevanje radioaktivne tekućine.

Naime, pojavile su se pukotine u betonskoj i asfaltnoj površini iznad ogromnog jezera u koje se desetljećima pohranjuje nuklearni mulj, što je izazvalo diplomatske napetosti s SAD-om, Norveškom i Irskom, koje strahuju da Sellafield nije u stanju riješiti problem te da postoji opasnost od ekološke katastrofe veće od one koja se dogodila u Černobilu.

nuklearka

Sellafield je najveći i potencijalno najopasniji nuklearni kompleks u Europi, a zapošljava 11.000 ljudi te skladišti i obrađuje nuklearni otpad iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije.

U izvješću EU iz 2001. upozorava se kako bi nesreća u Sellafieldu mogla biti katastrofalnih razmjera jer sadrži više radioaktivnog materijala nego što je bio slučaj s Černobilom u Ukrajini. U izvješću se navodi i kako bi ispuštanje radioaktivnog otpada u atmosferu dovelo do eksplozija te uzrokovalo padove zrakoplova.

U slučaju katastrofe, radioaktivni bi oblak iz Sellafielda, najvjerojatnije u samo 12 sati prekrio cijelu Englesku, ali i dijelove ŠvedskeFinskeLitve Latvije. Zbog ove situacije, na koju se upozorava već 20-ak godina, uključili su se i stručnjaci za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz SAD-a koji smatraju da je cijeli pogon nestabilan.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.