diana-polekhina-AzkX_56p-KQ-unsplash

Uskoro zabrana vlažnih maramica koje sadrže plastiku

GREEN_300_listici_sredina

No, oporba i aktivisti nezadovoljni

Oporbeni zastupnici i aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali su zabranu tvrdeći da je britanska vlada godinama "spavala za volanom“.

Vlažne maramice koje sadrže plastiku bit će zabranjene u Engleskoj u skladu s planovima za borbu protiv onečišćenja vode, izjavila je ministrica okoliša Therese Coffey za BBC. Zabrana bi trebala stupiti na snagu iduće godine, kao dio šireg plana za poboljšanje kvalitete vode na području Engleske, gdje se trenutno niti jedna rijeka ili plovni put ne smatraju čistim.

Uskoro zabrana za plastične maramice

Vlažne maramice, koje većina unatoč jasnim uputama na ambalaži, i dalje baca u WC školjku, uzrokuju oko 93 posto začepljenja kanalizacije. Nadalje, oko 90 posto maramica koje su trenutno na tržištu sadrže plastiku koja se ne raspada već lijepi maramice jedu na drugu što uzrokuje začepljenje odvoda. Trošak odčepljivanja iznosi oko 100 milijuna funti godišnje!

‘Vlada spava za volanom’ 

Kako je čak 96 posto ljudi podržalo ideju o zabrani, neki trgovački lanci već su zaustavili prodaju vlažnih maramica koje sadrže plastiku.

Međutim, oporbeni zastupnici i aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali su zabranu tvrdeći da to nije dovoljno. Tvrde da je vlada godinama “spavala za volanom“ te tako dopustila da rijeke preplavi otpad.

“Zelena stranka želi vidjeti promjenu sustava, s vraćanjem naše vodoopskrbe u javno vlasništvo, što je prije moguće”, rekao je jedan od čelnika Zelene stranke Adrian Ramsay.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.