markus-spiske-FNpB8j7c3Ag-unsplash

Novo sjajno otkriće: Plastika se može reciklirati za samo 20 minuta

GREEN_300_listici_sredina

Revolucionarni preokret

Riječ je o izumu koji za samo dvadeset minuta na sobnoj temperaturi dovršava proces kemijskog recikliranja polikarbonata.

Sve je veći naglasak na recikliranju plastike i odvojenom prikupljanju otpada, no tradicionalne metode su i dalje poprilično ograničavajuće budući da dolazi do smanjenja kvalitete materijala svaki put kada se reciklira. No, izgleda da su znanstvenici i tomu stali na kraj.

Naime, stručnjaci sa Sveučilišta u Bathu razvili su revolucionarnu metodu za recikliranje uz pomoć koje bi ono trebalo biti energetski manje intenzivno, a samim time i ekonomski isplativije.

Riječ je o izumu koji za samo dvadeset minuta na sobnoj temperaturi dovršava proces kemijskog recikliranja polikarbonata.

Plastika se može reciklirati za samo 20 minuta

Koristeći katalizator na bazi cinka i metanol, znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu uspjeli su u potpunosti razgraditi komercijalne poli(bisfenol A karbonatne) (BPA-PC) kuglice koje čine naširoko korištenu klasu termoplasta, koja se obično koristi u građevinarstvu i inženjerstvu.

Od plastične boce do isporuke lijekova 

Otpad se potom može pretvoriti u kemijske sastojke od kojih je izrađen, pomažući u očuvanju njegove kvalitete te ponovnu upotrebu tijekom beskonačnog broja ciklusa. Također, što je vrlo važno, obnavljanje BPA sprječava istjecanje potencijalno štetnog zagađivača okoliša, dok je DMC dragocjeno zeleno otapalo i građevni blok za druge industrijske kemikalije.

Osim toga, znanstveni je tim demonstrirao potpuno kružni pristup proizvodnji nekoliko obnovljivih plastičnih materijala koji su dobiveni od običnih plastičnih boca. Riječ je o materijalima koji imaju izvrsna toplinska svojstva i potencijalno bi se mogli koristiti u biomedicinskim primjenama, primjerice, za isporuku lijekova i inženjerstvo tkiva.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.