Evo gdje završi plastika koju prikupe Zagrepčani

GREEN_300_listici_sredina

Sve rade ovlaštene tvrtke

U glavnom gradu Hrvatske već se dugi niz godina odvaja otpad, ali novi model koji je uvela Tomaševićeva vlast, o pojačanom nadzoru prikupljanja i razvrstavanja otpada, izazvala je glasne reakcije. Kako su ranije govorili iz Grada, povećala se količina plastičnog i metalnog otpada.

U protekloj godini Hrvati su proizveli gotovo dvije tone komunalnog otpada, čime se ukupna količina vratila na vrijednost iz 2018. godine. U odnosu na prethodnu 2020. godinu to je povećanje od četiri posto. To pokazuju podatci Izvještaja o komunalnom otpadu za 2021. godinu koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Kako piše N1, ako se promatra godišnja količina komunalnog otpada po stanovniku, ona iznosi 454 kilograma, što je najveća vrijednost u promatranom razdoblju od 1995. do 2021. godine. U glavnom gradu Hrvatske već se dugi niz godina odvaja otpad, ali novi model koji je uvela Tomaševićeva vlast, o pojačanom nadzoru prikupljanja i razvrstavanja otpada, izazvala je glasne reakcije. Kako su ranije govorili iz Grada, povećala se količina plastičnog i metalnog otpada, s obzirom na odvajanje i nove ZG vrećice. Plastika i metal odvajaju se u žutu vrećicu, koje su ovih dana posvuda po gradu, gotovo na svakom koraku.

Također se bilježe nešto značajniji porast količina odvojenog sakupljanja i za otpadno staklo, otpadni papir i karton te otpad od plastike, stoji u izvještaju Ministarstva.  Kako su rekli iz zagrebačkog holdinga, mjesečno se prikupi oko 1.100 tona ambalažne plastike. Većina tog otpada prikupi se upravo u spomenutim žutim vrećicama. Tek oko sedam tona otpadne plastične ambalaže prikupi se u reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima. Čistoća nema podatke o tome koliki udio prikupljenog otpada je pogodan za reciklažu, ali kažu, da se, teoretski, sva plastična ambalaža može reciklirati, navodi N1.

Iz Holdinga su poručili kako se prema ugovoru sakupljena plastična ambalaža predaje ovlaštenoj tvrtki koja je dužna gospodariti s otpadom u skladu sa zakonom. “Sva prikupljena plastika u Zagrebu predaje se tvrtki Stražaplastika d.o.o. (odnosno tvrtki DW Reusables Hum d.d. koja je u međuvremenu kupila tvrtku Stražaplastika d.o.o.) po cijeni od 2.000 kuna po toni”.  Dio plastike koji je pogodan za reciklažu se i reciklira, ali ni to ne radi Čistoća, nego, kako kažu iz Holdinga, ovlaštene tvrtke koje su dužne gospodariti s otpadom sukladno sa zakonom.
“Jedan dio plastike koji nastaje u proizvodnim procesima Čistoće, npr. stare posude za otpad izrađene od polietilena visoke gustoće prodajemo najboljem ponuditelju”, dodali su.

PHOTOS BY: Pexels, cistoca.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.