Jame-bez-drame-3-scaled

INA DOSNOSI

Uskoro kreću prijave za ‘Zeleni pojas’. Osigurajte sredstva za svoj eko projekt!

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje okoliša u lokalnim zajednicama

U sklopu Ininog projekta 'Zeleni pojas' do sada je realizirano sveukupno 134 projekta, posađeno je 11.761 sadnica i zazelenjen je prostor od 121.339 m2. I ove godine priliku će dobiti svi koji "misle zeleno" i koji će kroz podršku ostvariti svoje odlične ideje.

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama.

Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode. U posljednjih 10 godina ostvarena su 134 projekta.

Uspješno realizirani projekti

Primjerice, INA je ranije kroz program Zeleni pojas, prepoznala i podržala projekt HGSS Stanice Split pod nazivom „Ekološka akcija čišćenja vrela Cetine u podnožju Parka prirode Dinare“.

“Nažalost, vrela Cetine skrivaju prljavu tajnu. U koritu se nalaze stare automobilske gume, krupni tehnički otpad i gomila ostalog otpada koji narušavaju ekološki sustav ovoga prekrasnog spomenika prirode. Ovim projektom radimo nešto što nije naša primarna djelatnost, a sve u cilju da damo svoj doprinos lokalnoj zajednici (s naglaskom na posebno osjetljive skupine) te podignemo svijesti javnosti o važnosti čuvanja i zašite prirode”, izjavio je pročelnik HGSS Stanice Split Darko Gavrić.

Zeleni pojas

Još jedan sufinancirani projekt čišćenja i očuvanja prirodne baštine je “Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike”, projekt Speleološkog odsjeka HPD Željezničar u suradnji s XV. gimnazijom iz Zagreba. U sklopu projekta održane su radionice za dvadesetak učenika osmih razreda OŠ Luke Perkovića iz Brinja. Na radionici su naučili što je to krš i sami izradili model krša kako bi što bolje upoznali prostor u kojem žive.

Osim toga upoznali su se s radom SO Željezničar i akcijom Čisto podzemlje te su na novim mikroskopima, nabavljenim uz pomoć Ine, uz podršku učenika XV. gimnazije potražili mikroplastiku u uzorcima vode iz svojih slavina. Nažalost, mikroplastiku su pronašli, a kući su otišli s porukom: štitite krške jame i špilje, nemojte ih koristiti kao ilegalne deponije jer na taj način onečišćuje krški vodonosnik, koji čini 70 % strateških zaliha pitke vode Republike Hrvatske.

U sklopu projekta po treći put su se čistile špilje u Gornjem Lugu iz kojih je sedam speleologa SO Željezničar izvadilo ogromnu količinu otpada – od starih kauča do školskih udžbenika.

Jedna lijepa priča stiže i s otoka Visa. Naime, zahvaljujući svojoj specifičnoj geološkoj građi otok Vis ima vlastite, no zbog klimatskih promjena vrlo ograničene količine pitke podzemne vode. Zbog šupljikavosti karbonatnih stijena viški vodonosnik podložan je onečišćenju s površine, napose kroz špilje i jame koje se koriste kao ilegalna odlagališta otpada.

Projektom „Otok Vis – čist i ispod površine“, sufinanciran kroz “Zeleni pojas”, evidentirani su onečišćeni speleološki objekti na području otoka Visa i organizirano je čišćenje istih, a kroz radionice, predavanja i izložbe educirala se šira populaciju o štetnosti i opasnosti odlaganja otpada u speleološke objekte.

Uskoro kreću nove prijave

Poseban potprogram Zelenog pojasa u 2023. godini jest sadnja drveća kao jednostavan i efikasan način smanjenja ugljičnog dioksida u atmosferi. Zdrave šume ključne su u borbi protiv klimatskih promjena jer kroz fotosintezu pretvaraju ugljični dioksid u kisik, pomažu u očuvanju tla od erozije, dio su kružnog toka vode, štite biološku raznolikost kao stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta te pozitivno utječu na lokalnu klimu.

INA ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živimo i očuvati klimu. Ako imate odličnu ideju kako to učiniti, iskoristite priliku sufinanciranja koju INA nudi kroz svoj program Zeleni pojas. Prijave za ovogodišnji natječaj bit će otvorene na Dan planeta Zemlje, točnije 22. travnja, a više informacija o dosadašnjim projektima možete saznati na službenoj web stranici.

Podsjetimo, pravo na prijavu imaju organizacije civilnog društva, javne ustanove, uključujući i obrazovne, parkovi prirode i dobrovoljna vatrogasna društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

PHOTOS BY: INA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.