20230110_151734

Nakon akcija čišćenja šuma, mladi Čakovčani performansom na smeću ukazuju na gorući problem

GREEN_300_listici_sredina

"(sme)Čakovec?"

Nakon što su napravili nekoliko akcija čišćenja diljem čakovečkih šuma, članovi udruge "Baraka" svojim sumještanima će sutra, 11.siječnja organizirati interaktivan glazbeni performans i izložbu skulptura, a sve od onoga što su pronašli bezobzirno bačeno u potocima, šikarama i livadama njihovog rodnog grada.

Prije otprilike dvije godine objavili smo priču o mladim Čakovčanima, koji su uzeli stvar u svoje ruke i samoinicijativno počeli vaditi otpad iz tamošnjih šuma. Okupljeni oko Udruge “Baraka” mladi tog kraja naprosto više nisu mogli gledati kako njihov prekrasni krajolik uništava ljudski nemar, a nekoliko akcija čišćenja koje su kroz godinu napravili iznjedrile su otpad star i više od 30 godina. Kao kreativce, to ih je nagnalo da u srijedu 11. siječnja u Centru za kulturu Čakovec naprave izložbu skulptura i interaktivni performans u kojem glavnu ulogu imaju upravo predmeti pronađeni u šumama, predmeti kojima su oni dali neku novu umjetničku funkciju.

“Već smo ranije imali jedan program gdje smo svirali po smeću. Otpad nam je služio kao instrument, tako da bi ako projekt prođe, imali koncert na tom smeću, a cilj nije zabava nego osvijestiti ljude da su to smeće upravo oni stvorili. U planu su još i neke instalacije, ali o svemu još je rano govoriti, no ideja ne nedostaje”, tako je prije dvije godine govorio Nikola Švenda član Udruge.

Danas je to vrijeme došlo i svakako nije rano govoriti o tome. Ovi Čakovčani su uspjeli u svojoj misiji, a sve je podržao i Grad Čakovec. “Akcijama čišćenja, proširila se i naša percepcija za smeće pa ga više ne vidimo samo u šumama, nego i sve bliže mjestima gdje živimo. Shvatiš da te zapravo to smeće jednostavno okružuje”, podijelila je s nama članica Udruge Lucija Fric koja kaže kako ovim događajem žele na pozitivan način, kroz glazbu i općenito umjetnost te edukaciju ukazati na sve veći problem nakupljanja otpada.

“Želimo pokazati način na koji se takva situacija može transformirati u nešto dobro – u korisne naprave, ali i materijale koji se mogu dobiti od otpada i da se napokon odmaknemo od toga da je smeće samo smeće”, ističe.

Kroz fotografije, video zapise, umjetničke instalacije i glazbeni interaktivni performans za koji su zaslužni komadi otpada prerađeni u glazbala svi posjetitelji moći će zaviriti u to što su ovi vrijedni “Barakaši” radili proteklo vrijeme u međimurskim šumama. “Velike plastične kante transformirali smo u bubnjeve i ritmička glazbala, nazubljeni predmeti također su nam poslužili kao sredstvo reprodukcije zanimljivih zvukova, a i mnogo je predmeta u kojima smo uspjeli možda ne pronaći alternativu za neki instrument, ali svakako za ispuštanje neklasičnih zvukova i melodije”, opisuje Lucija.

Ime samo projekta, ali i sutrašnjeg događanja ostavili smo za sami kraj, jer “(sme)Čakovec?” već dovoljno govori samo za sebe. “Htjeli smo da ime projekta bude zvučno i da odmah asocira da se “bavimo” smećem. I to smećem u i oko našeg Čakovca kojeg je onečišćenje možda već i preuzelo”, zaključuje Lucija te dodaje kako je svatko tko želi učiniti Čakovec ljepšim i čišćim mjestom za život dobro došao pomoći u akcijama čišćenja kojih će, vjeruje, u budućnosti biti (nažalost) još.

PHOTOS BY: Ena Jagec, Facebook, Udruga Baraka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.