ananda-putra-fiksis-rrWJZKAMY80-unsplash

Akcija čišćenja Jadranskog mora: Institut kreće prikupljati podatke

GREEN_300_listici_sredina

Pozvane sve ekološke udruge

Otpad se u morskom okolišu pojavljuje naplavljen na plažama, na površini te na dnu mora. Kako vrijeme prolazi, otpad postupno obraste morske organizme i tone na dno. Prema dostupnim podatcima, gotovo 70 posto otpada koji dospije s kopna, završi na dnu mora.

Velike količine plastike završe u moru diljem svijeta pa tako i kod nas. Iako još uvijek ne postoje točni podatci onečišćenja hrvatskog dijela Jadranskog mora, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita razvio je platformu za unos i prikupljanje podataka o svim provedenim ekološkim akcijama čišćenja plaža, ali i za ronilačke akcije čišćenja.

Na našoj obali redovito se provode različite ekološke akcije čišćenja obale i mora. Uključeno je puno udruga i građana, ali do sada se podatci o tim akcijama nisu objedinjeno prikupljali. S Instituta ističu potrebu za organiziranim, usklađenim, kao i sustavnim prikupljanjem otpada na Jadranu.

Otpad se u morskom okolišu pojavljuje naplavljen na plažama, na površini te na dnu mora. Kako vrijeme prolazi, otpad postupno obraste morske organizme i tone na dno. Prema dostupnim podatcima, gotovo 70 posto otpada koji dospije s kopna, završi na dnu mora.
S vremenom plutajući predmeti postupno obrastaju morskim organizmima i lagano tonu ka dnu gdje se nakupljaju na određenim područjima. Gotovo 70% otpada koji dospije s kopna završi na morskom dnu.

Institut je kreirao bazu, koja povezuje sve zainteresirane ekološke udruge i ronioce kako bi se doznao barem približan broj provedenih akcija. Ono što posebno ističu s Instituta je potreba da se ovakve aktivnosti povežu sa znanstvenim institucijama kako bi se provodile po određenoj metodologiji, ali i da se lakše prikupe podatci o količinama morskog otpada.

“Kasnije bi nam ti podaci mogli značajno poslužiti u pokušaju određivanja količina, raspodjele, te izvora i porijekla takvog otpada. Stoga pozivamo sve zainteresirane ekološke udruge kao i ronilačke klubove da nam se jave putem ove stranice, ili preko maila tutman@izor.hr, kako bi se mogli unijeti i objediniti podaci o provedenim ekološkim akcijama čišćenja morskog otpada na obali i ronilačkih akcija u plitkom priobalju“, poručuje Pero Tutman, znanstveni savjetnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.