eberhard-grossgasteiger-38_XHFO6ycI-unsplash

Upoznajte nove pomagače u borbi protiv šumskih požara

GREEN_300_listici_sredina

Neobičan projekt

Prehranom koja se sastoji od velikih količina trave i lišća s grmolikog drveća, konji će smanjiti količinu zapaljive vegetacije u krajoliku, za koju stručnjaci za zaštitu prirode kažu da će usporiti šumske požare.

Divlji konji koji slobodno lutaju najnovija su linija obrane od šumskih požara u Iberijskom gorju.

Kako srpanj odmiče kraju, razorni šumski požari i dalje bjesne u Grčkoj, Španjolskoj, Švicarskoj i drugim područjima. Budući da će se visoke temperature nastaviti, vjerojatnost pojave požara sve je veća.

Iako se može učiniti suprotno, konji koji slobodno lutaju mogli bi biti odlični pomagači u borbi protiv izazovnog vatrenog neprijatelja. Konkretnije, ekolozi tvrde da oni mogu smanjiti rizik od šumskih požara u budućnosti.

Smanjenje vegetacije

U svibnju je organizacija za očuvanje prirode Rewilding Spain predstavila krdo od 10 konja Przewalskog (op.a. Prševalskog) na Iberskom gorju.

Riječ je o posljednjim divljim konjima. Nakon što su izumrli u divljini u svojoj rodnoj Europi i Aziji, uspješno su ponovno uvedeni u stepe Mongolije i druga mjesta iz europskih zooloških vrtova. Njihov povratak u Iberijsko gorje mogao bi biti velika blagodat za ovu vrstu.

Naime, trenutno se nalaze u ograđenom prostoru od 17 hektara, a uskoro će moći lutati područjem od 5700 hektara.

Prehranom koja se sastoji od velikih količina trave i lišća s grmolikog drveća, konji će tako smanjiti količinu zapaljive vegetacije u krajoliku, za koju stručnjaci za zaštitu prirode kažu da će usporiti šumske požare.

Problem je napuštanje sela

Stoljećima su na Iberskom gorju pasle ovce i konji, no pad tradicionalne poljoprivrede doveo je do depopulacije sela i napuštanja zemljišta. Krajolik je stoga zarastao u vegetaciju koja pridonosi intenzivnijim i bržim širenjem šumskih požara.

Iako samo 10 konja samo po sebi neće imati veliki utjecaj na ovo područje, Rewilding Spain planira povećati broj u budućnosti.

“Radujemo se što ćemo vidjeti kako životinje stupaju u interakciju sa širim krajolikom”, kaže voditelj tima Rewilding Spain Pablo Schapira, a prenosi Positive News.

“Deset jedinki je dobar broj za početak nove populacije, pogotovo jer je ovo društvena grupa.”

Osim toga…

Ovo je samo najnovija u nizu intervencija koje se odvijaju diljem svijeta kako bi se iskoristili pozitivni učinci ispaše sisavaca na krajolike sklone šumskim požarima.

U Howthu, vanjskom predgrađu Dublina u Irskoj, ugrožena pasmina autohtonih koza ponovno je uvedena kao odgovor na redovite šumske požare koji prijete staništu i imovini. Slični projekti postoje i u Čileu i Australiji.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.