požar
požar

Francuzi zabranili pušenje u šumama radi prevencije požara

GREEN_300_listici_sredina

Ne smiju ni paliti vatru 200 metara oko šuma

Odluku o zabrani je njihova Skupština donijela jednoglasno. Sezona požara obično je bila u ljeto, no počela je biti aktualna sve ranije, posebice u južnim dijelovima zemlje.

Vlasti u Francuskoj su ususret sezoni požara donijele zakon po kojem je pušenje u šumama zabranjeno.

Jedna je to od mjera s kojima se, kao jedna od najpošumljenijih europskih zemalja, nadaju reducirati broj sve češćih i većih požara.

Odluku o zabrani je njihova Skupština donijela jednoglasno. Sezona požara obično je bila u ljeto, no počela je biti aktualna sve ranije, posebice u južnim dijelovima zemlje. Tako da su već sada imali neke požare. Sve češće su se počeli pojavljivati i prirodni požari, no Francuzi svejedno žele maksimalno smanjiti potencijalan loš utjecaj čovjeka na prirodu.

Stručnjaci upozoravaju kako na Mediteranu osobito treba poduzeti sve moguće mjere jer se klima na tom području mijenja brže nego na drugim dijelovima Europe, pa i svijeta.

Francuzi već imaju zakon o šumskim područjima u kojem je istaknuto kako se ne smije paliti vatra u šumama, kao ni 200 metara oko njih. Ističu kako su i cigarete jedan od nezanemarivih uzročnika požara, posebice u suhim godinama i manjim razdobljima.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.