62598945-pozar-na-ciovu

FOTO Požar na Čiovu stvorio rijetku pojavu na nebu

GREEN_300_listici_sredina

Objavili iz DHMZ-a

Požar je i dalje aktivan, a na terenu su i dva kanadera. 

Prema prvim procjenama, u požaru koji je u četvrtak buknuo na Čiovu u uvali Mavarštici izgorjelo je oko 450 hektara trave i niskog raslinja. Situacija je puno povoljnija nego jučer, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Unatoč jakom vjetru koji je puhao i otežavao gašenje, vatrogasci su uspjeli jučer tijekom popodneva i noći spriječiti njegovo širenje, stoga nije bilo opasnosti za objekte.

“Mjestimično još ima plamena i izdimljavanja, a tijekom noći na terenu je bilo 145 vatrogasaca i 45 vozila koji su aktivno čuvali požarište. Kanaderi su poletjeli u 5:45 radi sanacije”, javljaju iz HVZ-a.

Neobičan oblak 

Jedna od posljedica požara je i gusti oblak koji se javlja zbog vatre i zagrijanog zraka. Riječ je o pirokumulusu, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ovaj oblak ima oblik gljive i nastaje kad se temperatura površinskog zraka brzo zagrije, iznad vulkana ili požara.

“Prilikom požara naši su prognostičari stalno u kontaktu s Ravnateljstvom civilne zaštite i vatrogascima. Požar na Čiovu: iz Splita se jutros i na našoj kameri vidi pirokumulus (kumulus nastao u zagrijanom zraku iznad požarišta). Vidljiv je bio jučer i na radaru”, napisali su iz DHMZ-a na Twitteru.

Zračne snage na terenu

Požar je i dalje aktivan, a na terenu su i dva kanadera.

“Od jutarnjih sati dva aviona Canadair CL-415 nastavljaju s gašenjem požara u Okrugu Gornjem na otoku Čiovo. Jučer su na istom požaru te na protupožarnom izviđanju bila angažirana tri Canadiara CL-415 i četiri Air Tractora AT-802. Pritom su ostvarili 24 sata naleta i izbacili 1269 tona vode”, navode na Twitteru u MORH-u.

PHOTOS BY: Twitter/DHMZ,MORH, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.