Upoznajte Ludu Babu – dizajnericu koja inspiraciju crpi iz otpada

GREEN_300_listici_sredina

Njezini ruksaci osvojit će vas na prvu

Od materijala koje ljudi svakodnevno odbacuju, domaća dizajnerica od njih izrađuje unikatne predmete.

Ona je Marta Grbešić poznatija pod simpatičnim imenom svog brenda Luda Baba. Ova kreativna Zagrepčanka svoj je brand osnovala prije nešto više od dvije godine i od onda sve što vidi u smeću “pretvara u zlato”.

– Najviše izrađujem ruksake i teglice za cvijeće, no volim heklati, pa tako izrađujem različite životinje od plastičnih vrećica, a napravila sam i ljuljačku od heklanih vrećica i kotača od bicikla – samo su neke od kreacija koje potpisuje Marta koja se u Ludoj Babi usmjerila na dva proizvoda, a to su ruksaci i teglice za cvijeće.

Banner je osnovni materijal i njega kombiniram uglavnom s vrećicama i tekstilnim restlovima, no znam koristiti i druge materijale kao što su slamke, pluto, vješalice… – kaže nam vlasnica brenda kojoj ideja za neki proizvod dođe upravo kada naiđe na neki zanimljivi komad otpada.
– Ideja se dogodi kad naiđem na neki otpad ili kad izvučem svoje “smeće” i pokušavam ga napraviti nekako drugačije. Uglavnom se igram pa što ispadne. Nekad mi ta igra da ideju za nešto novo, pa se fokusiram i razvijam to, a nekad samo ostane igra – otkriva.

Recikliranje je za nju sastavni dio života, a za prenamjenu različitih otpadaka doslovno živi.
– Ne mogu reći cijeli život, ali se osjećam kao da je cijeli život. Živim recikliranje, kao neki automatizam koji je u mojoj glavi jako logičan. Volim reciklirati, volim odbačene stvari i pogotovo ih prenamijeniti u nešto drugo – prepričava dizajnerica koja privatno vrijeme voli provoditi u prirodi.

– Jako volim prirodu, pogotovo šumu i zaboli me svaki put kad vidim smeće u njoj. To me nekako iznova podsjeti koliko nas ono okružuje u svakodnevnom životu, kad ga mogu naći u šumi daleko od ceste. Najčešće imam džepove pune vrećica koje sam skupila na cesti pa ih znam napuniti sa smećem iz šume. I mali pomaci su dovoljni. Lakše je baciti smeće tamo gdje ga već ima – priznaje.

Ruksake Lude Babe različitih dizajna ljubitelji održive mode mogu pronaći na istoimenoj Instagram stranici kao i na online stranici stand.hr. Kada pitate Martu što nam Luda Baba priprema za nadolazeću sezonu, ona na to nema odgovora jer ipak treba pričekati koje će nove ideje novo smeće pokrenuti u njoj.

– Nikad ne razmišljam o novim proizvodima. Desi se ideja i onda “derem” po njoj. Trenutno sam nabavila restlove nekog ludog tvrdog materijala i sad s njim eksperimentiram. Radim tegle za jedan cvjetni atelje, ocrtavam ih i kombiniram s tim materijalima, a što će mi se raditi sljedeći tjedan, ne znam – zaključuje.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.