new-project-63

Upoznajte Doru, prvog terapijskog psa u hrvatskoj bolnici koji će pomagati djeci

GREEN_300_listici_sredina

Kraljevska pudla kreće u službu

Uz pomoć Dore, djeca će uz klasične pristupe imati i mogućnost inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa.

Klinički bolnički centar (KBC) Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa. Ona je godinu i pol stara kraljevska pudla Dora, koja je postala dio
Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Kako su priopćili iz KBC-a, uz pomoć Dore, djeca će uz klasične pristupe imati i mogućnost inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa. Riječ je o metodi koja je dostupnima u brojnim zemljama diljem svijeta, a KBC Split prvi je kod nas koji pruža takvu vrstu pomoći.

Priprema za zahvate kroz igru

Kako je objasnila Matea Videk, radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa, riječ je o individualnim radnoterapijskim postupcima, koji su usmjereni na terapijsko hranjenje, senzornu integraciju, razvoj socijalnih vještina i igre te grupne kognitivno-bihevioralne psihoterapije s djecom školske dobi.

Sve navedeno odvijat će se u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti, kao priprema kroz igru za medicinske postupke.

Osim toga, planirani su i povremeni posjeti psa dugo hospitaliziranim pacijentima. Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović izrazio je radost što je projekt, na kojem se radi već više od godinu dana, uspješno realiziran.

“Medicinska skrb o djeci sve češće zahtjeva multidisciplinarni pristup, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti i poremećaja, na što KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, logopede, radne terapeute, pa i terapijskog psa”, kazao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Podsjetio je i da su u tijeku pripreme za izgradnju zgrade Centra za neurorazvojne poremećaje djece i mladih.

PHOTOS BY: KBC Split / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.