pexels-blue-bird-7210459

Ako napravite 8000 koraka samo jednom tjedno, možete si spasiti život!

GREEN_300_listici_sredina

Pokazala nova studija

Najveće zdravstvene benefite od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina, a pokazalo se da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

Ako samo jednom ili dva puta tjedno prehodate oko 8000 koraka, možete smanjiti rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti. Dokazala je to nova studija na kojoj su radili istraživači s Kyotskog sveučilišta i Sveučilišta u Kaliforniji.

Riječ je o istraživanju koje je objavio časopis JAMA, kojim su analizirani podatci od 3100 odraslih Amerikanca, prenosi Index.

Istraživači su potvrdili da samo 8000 koraka tjedno donosi benefite za zdravlje

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su hodali 8000 koraka jedan ili dva dana u tjednu vjerojatnost od smrti u desetgodišnjem razdoblju za 14.9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala. U osoba koje su hodale 8000 koraka ili više, tri do sedam dana u tjednu rizik od smrtnosti bio je i niži za čak 16.5 posto.

Pri tome, valja istaknuti da su najveće zdravstvene benefite od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina.

Ispitani deset godina kasnije 

Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u tjednu. Uz to se pokazalo da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

Hodanje produžuje život

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je sudjelovalo 3100 sudionika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja.

Među sudionicima istraživanja 632 osobe nisu hodale osam tisuća koraka nijedan dan u tjednu, 532 ih je prehodalo oko 8000 koraka jednom do dva dana u tjednu, dok je njih 1937 toliko hodalo tri do sedam dana u tjednu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.