stephen-andrews-GAkUXHGEc0o-unsplash

Dokazano: Bebe koje žive sa psima razvijaju jači imunitet!

GREEN_300_listici_sredina

Bebin najbolji prijatelj

Većina djece dijeli duboku ljubav i povezanost sa svojim kućnim ljubimcima. Osim što su ovi krzneni prijatelji odlično društvo, uće nas odgovornosti i unose radost u naš dom - oni također mogu pomoći u jačanju dječjeg imunološkog sustava.

Iako možda oklijevate dopustiti svom psu da liže bebino lice, ovi pseći poljupci mogu pomoći u zaštiti vašeg djeteta od bolesti. Istraživači u Finskoj otkrili su da kućni ljubimci, posebice psi, pružaju zaštitu za dišne puteve djece. Naime, bebe koje su u ranom kontaktu s mačkama ili psima imaju 30 posto manje šanse da će doživjeti prehladu, upalu uha i kašalj nego djeca koja nisu bila izložena životinjama.

Studija objavljena u časopisu JAMA Pediatrics pokazala je da su djeca koja su imala psa u prvoj godini života imala 13 posto manju vjerojatnost da će razviti astmu nego djeca iz kućanstava bez pasa. Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima također imaju smanjene šanse za razvoj određenih alergija i ekcema.

Zašto kućni ljubimci pomažu našem imunološkom sustavu?

Kad svog psa pustite van, on može kopati po zemlji, njušiti okolinu, juriti za životinjama i valjati se u travi prije nego što se vrati u vaš dom. Iako bi to moglo smetati nekim roditeljima, kada kućni ljubimac donese klice u naše domove na svojim šapama, krznu i njušci, te klice koriste ljudskom mikrobiomu i pomažu nam da budemo zdraviji.

Mačke koje borave na otvorenom, ali smiju boraviti i u kući također imaju zdravstvene prednosti, iako su malo izbirljivije i imaju tendenciju da nose manje klica nego psi. Kućne mačke i drugi kućni ljubimci možda nisu toliko korisni za imunološki sustav, ali su izvrsni za pružanje društva i smanjenje stresa.

Nekoliko minuta maženja životinje također može ojačati imunitet vašem djetetu. Jedno je istraživanje pokazalo da maženje psa samo 18 minuta može povisiti razinu imunoglobulina A u našoj slini, antitijela koje pomaže u zaštiti od infekcija.

Nikada nije prerano

Bebe imaju koristi od boravka u blizini kućnih ljubimaca uglavnom od rođenja, ali nije izvedivo da svaka obitelj ima kućnog ljubimca dok su njihova djeca dojenčad. Okruženje kućnim ljubimcima ima zdravstvene prednosti od djetinjstva do odrasle dobi, stoga je imati obiteljskog ljubimca sjajno u bilo kojoj dobi.

Jačanje imuniteta dogodit će se čim uvedete ljubimca u svoj dom, ali ljubimca biste trebali nabaviti tek kada ste spremni na odgovornost.

Ostale zdravstvene dobrobiti kućnih ljubimaca

Osim jačanja dječjeg imunološkog sustava, veza između čovjeka i životinje vašoj djeci nudi i druge zdravstvene dobrobiti.

Mentalno zdravlje – Druženje sa životinjama može ublažiti tjeskobu i smanjiti stres.

Tjelesna aktivnost – Izvođenje vašeg obiteljskog ljubimca na planinarenje, šetnju ili trčanje odličan je način da uklopite svakodnevnu tjelovježbu u djetetovu svakodnevicu.

Samopoštovanje – Kada vaš ljubimac pruža vašem djetetu bezuvjetnu ljubav, to može povećati djetetovo samopoštovanje. Odgovornost i briga o kućnom ljubimcu također razvija osjećaj postignuća i odgovornosti kod male djece.

Socijalizacija – Imati kućnog ljubimca može poboljšati društvene i emocionalne vještine vašeg djeteta. Nedavno istraživanje pokazalo je da mala djeca sa psima imaju 30 posto manju vjerojatnost da će imati problema s ponašanjem i vršnjacima u usporedbi s obiteljima bez pasa.

Prije nego što nabavite kućnog ljubimca

Neophodno je naučiti bebe i djecu o sigurnosti životinja. Pokažite svojoj djeci kako odgovorno komunicirati s kućnim ljubimcima kako bi izbjegli nesreće i ozljede. Ne ostavljajte bebu ili malo dijete bez nadzora sa psom radi sigurnosti oboje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.