mahune naslovna

Ukusno varivo od mahuna za zimske dane: Tanjur prepun bjelančevina i omega-3 masnih kiselina

GREEN_300_listici_sredina

Jelovnik zdravlja

Svakako, tijekom hladnijih dana organizmu trebaju jela koja ga mogu zagrijati i opskrbiti potrebnim nutrijentima. Varivo od mahuna je idealan obrok, priprema se jednostavno, a hranjivo je i bez mesa i bez zaprške.

Nema boljeg jela za hladne zimske dane od ukusnog i toplog povrtnog variva. Osvježava, hrani, grije vaš organizam, daje mu potrebne nutritivne sastojke i vlakna. Možda ste od onih koji su tijekom ljeta sakupili i pohranili u hladnjak razno povrće, koje je idealno za variva, kao što su mahune, grašak ili grah, pa, evo, sada je vrijeme da ove hranjive plodove prirode izvadite i pripremite u ukusnom obroku.

Varivo od mahuna može biti vrlo ukusno, a zasitit će vas jednako kao i neki puno kaloričniji obrok. Osim što su izvor bjelančevina i vlakana, mahune sadrže i omega-3 masne kiseline i kalij, prijeko potrebne za zdravlje srca, ali i nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin te triptofan, aminokiselinu važnu za zdrav san.

varivo od mahuna

Stoga, donosimo vam jednostavan recept za ukusno varivo od mahuna za zimske dane.

Sastojci
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 srednje velika mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 1 manji korijen celera
  • 2 rajčice
  • 2 srednje velika krumpira
  • 350 g mahuna
  • žličica crvene slatke paprike
  • sol
  • biber
  • korijandar
Priprema

Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, peršin i celer. Na zagrijano ulje stavite nasjeckano povrće da se kratko poprži. Dodajte malo soli i crvenu papriku. Kada luk postane žućkast, staklene teksture, dodajte sitno nasjeckane rajčice koje ste prethodno ogulili.

Pirjajte 10-ak minuta pa dodajte mahune, malo zasolite i dodajte biber. Sve zajedno pirjajte 10-ak minuta pa dodajte vode da prekrije povrće. Nakon 10 minuta, dodajte oguljeni i nasjeckani krumpir i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, dok krumpir ne postane mekan (još oko 20-ak minuta).

Na kraju, dodajte malo korijandra (sušenog ili svježeg) te soli i beibera prema želji.

Detaljnije o nutritivnom sastavu mahuna pročitajte ovdje. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.