Nema boljeg jela za hladne zimske dane od ukusnog i toplog povrtnog variva. Osvježava, hrani, grije vaš organizam, daje mu potrebne nutritivne sastojke i vlakna. Možda ste od onih koji su tijekom ljeta sakupili i pohranili u hladnjak razno povrće, koje je idealno za variva, kao što su mahune, grašak ili grah, pa, evo, sada je vrijeme da ove hranjive plodove prirode izvadite i pripremite u ukusnom obroku.
Varivo od mahuna može biti vrlo ukusno, a zasitit će vas jednako kao i neki puno kaloričniji obrok. Osim što su izvor bjelančevina i vlakana, mahune sadrže i omega-3 masne kiseline i kalij, prijeko potrebne za zdravlje srca, ali i nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin te triptofan, aminokiselinu važnu za zdrav san.
Stoga, donosimo vam jednostavan recept za ukusno varivo od mahuna za zimske dane.
Sastojci
- 2 glavice crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 srednje velika mrkva
- 1 korijen peršina
- 1 manji korijen celera
- 2 rajčice
- 2 srednje velika krumpira
- 350 g mahuna
- žličica crvene slatke paprike
- sol
- biber
- korijandar
Priprema
Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, peršin i celer. Na zagrijano ulje stavite nasjeckano povrće da se kratko poprži. Dodajte malo soli i crvenu papriku. Kada luk postane žućkast, staklene teksture, dodajte sitno nasjeckane rajčice koje ste prethodno ogulili.
Pirjajte 10-ak minuta pa dodajte mahune, malo zasolite i dodajte biber. Sve zajedno pirjajte 10-ak minuta pa dodajte vode da prekrije povrće. Nakon 10 minuta, dodajte oguljeni i nasjeckani krumpir i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, dok krumpir ne postane mekan (još oko 20-ak minuta).
Na kraju, dodajte malo korijandra (sušenog ili svježeg) te soli i beibera prema želji.
Detaljnije o nutritivnom sastavu mahuna pročitajte ovdje.