Pesto, mrkva

Ne bacajte lišće rotkvica ili mrkve: Iskoristite vitamin C i beta-karoten za ukusan pesto

GREEN_300_listici_sredina

Zero waste kuhanje

Vjerojatno ste navikli bacati lišće mrkve ili rotkvica, smatrajući ga nepotrebnim otpadom. No, jeste li ikada razmišljali o tome koliko je to zapravo neiskorištena prilika?

Zero waste kuhanje ne znači samo smanjivanje količine smeća koju proizvodimo; to je i pristup koji cijeni svaki dio namirnice i traži kreativne načine kako iskoristiti sve njene dijelove. To uključuje korištenje ostatka povrća i voća, korištenje cijelih žitarica i mahunarki te izbjegavanje upotrebe nepotrebnih plastičnih ili jednokratnih ambalaža.  Lišće mrkve i rotkvice, koje često završi u otpadu, zapravo je dragocjeni izvori hranjivih tvari. Lišće oba ova povrća bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima, čineći ih idealnim sastojcima za zdravu prehranu.

Lišće mrkve bogato je antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena, sadrži minerale poput kalcija, kalija i magnezija, može pomoći u detoksikaciji organizma, a neki tvrde da može pomoći i u regulaciji šećera u krvi.

Lišće rotkvica sadrži vitamine poput vitamina C, vitamina A i vitamina K, bogato je antioksidansima, može pomoći u poticanju probave zbog svojih vlakana, a neke studije sugeriraju da može imati protuupalna svojstva.

S obzirom na te izvanredne nutritivne prednosti, zdravi pesto idealna je opcija kako iskoristiti lišće ovog povrća.

Recept za zdravi pesto od lišća mrkve ili rotkvice

Sastojci:

Lišće mrkve ili rotkvice, odrezano i oprano
Češnjak po želji
Orašasti plodovi po želji (bademi, orašasti plodovi ili pinjoli)
Sol i papar po ukusu
Parmezan, riban
Maslinovo ulje

Upute: Odrežite lišće s mrkve ili rotkvice, temeljito ga operite i osušite. Stavite lišće u blender ili sjeckalicu. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, orašaste plodove po želji, sol, papar i ribani parmezan. Postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode ili više maslinovog ulja. Kada je pesto glatke teksture, kušajte i prilagodite začine prema ukusu. Sada kada je vaš pesto spreman, dodajte ga u skuhani tjesteninu i dobro promiješajte. Možete ga poslužiti odmah kao glavno jelo ili prilog uz vašu omiljenu salatu.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.