Tajna klijanja: Klice su živa hrana, koncentracija vitamina, minerala i enzima

GREEN_300_listici_sredina

Zdrav dodatak svakom jelu

Klice su bogat izvor vitamina, minerala, bjelančevina, enzima i nezasićenih masnih kiselina te zdrava hrana koju možete uzgojiti i u svome domu.

Zimski mjeseci siromašniji su voćem i povrćem nego ostalo doba godine jer je cijela priroda u mirovanju. Ostaju vam agrumi, orašasti plodovi i koja kupusnjača ako ste od onih koji vole sezonske plodove. No priroda se pobrinula da i u hladnijem dijelu godine možemo dobiti hranu koja je čak nekoliko puta “nabijenija” vitaminima, mineralima, esencijalnim kiselinama, enzimima i vlaknima nego u toplijim mjesecima. I što je najvažnije, ovu hranu možemo uzgojiti sami, u svome domu, sigurni da nije tretirana nikakvim štetnim kemikalijama.

Tajna je u klijanju i sjemenima, a hrana su klice. Proklijale sjemenke koje u kojima su aktivirani enzimi što  potiču vrlo složene procese potrebne za rast nove biljke.

klice

Što je magično u klijanju sjemena?

Tijekom klijanja sjeme, da ovaj fenomen najjednostavnije objasnimo, daje najbolje od sebe. Sadržaj vitamina, posebno A, B, C i E, koji se nalaze u nekim sjemenkama žitarica, mahunarki ili orašastih plodova, može tijekom klijanja narasti i 20 puta. Također, povećava se i sadržaj esencijalnih masnih kiselina pogotovo ako u proces klijanja uđu lanene sjemenke.

No i sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i žitaricama također se povećava, a vlakna su presudna za zdravu probavu i održavanje normalne tjelesne težine jer se vežu na masti i toksine u našem tijelu i olakšavaju njihovo odstranjivanje. Klice su bogate i enzimima, a ima ih čak do 100 puta više nego u svježem voću i povrću. Ne smijemo zaboraviti ni na bjelančevine, kojih ima u mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama i koje se klijanjem također pojačavaju.

klice

Koje klice odabrati i kako ih jesti?

Svaka vrsta klica ima neke svoje adute zbog kojih ih je važno konzumirati. Klice možete jesti same, na salatu, možete ih dodavati u sendviče ili ih posuti po varivima, ali nikako dok je jelo kipuće, nego radije pričekajte da se malo ohladi.

Alfalfa klice multivitaminske su bombe, a sadrže još bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil. Lako su probavljive i blagog okusa.

Klice brokule sadrže sulforafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala.

Klice slanutka i graha obiluju bjelančevinama i potiču probavu, a ukusan su dodatak salatama, umacima i varivima.

Klice rotkvice malo su pikantnijeg okusa, a iznimno su hranjive i bogate raznim vitaminima.

Sojine klice sadrže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i nezasićene masne kiseline.

klice

Za uzgoj klica, potrebne su vam sjemenke za klijanje organskog porijekla – od orašastih plodova, mahunarki pa do žitarica. I doista nije zahtjevno ni teško, potrebne su vam staklenke, voda i malo dobre volje.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.