linus-mimietz-uWjBqbCHY7g-unsplash

U Zagrebu uskoro fantastičan filmski festival na koji je ulaz besplatan! Saznaj sve detalje

GREEN_300_listici_sredina

Naglasak na prava ugroženih i zaštitu okoliša

Raznolik filmski program donosi dokumentarce i igrane filmove, od novijeg "Iluzija obilja" o tri neumorne junakinje iz Južne Amerike pa sve do klasika "Erin Brockovich".

Uskoro nas očekuje fantastičan filmski festival u Zagrebu, a na njegovo jubilarno deseto izdanje ulaz je potpuno besplatan! Riječ je o Okolišnom festivalu, kojeg od 12. do 15. travnja organizira Aktivistička grupa Zelena akcija, a ove je godine poseban fokus na ekofeminizam, jednoj od važnih tema pokreta za okolišnu pravdu.

“Festivalom posvećenom isključivo temi ekofeminizma, želi se povećati vidljivost žena i rodno varijantnih osoba u područjima (okolišnog) aktivizma, umjetnosti, filma, glazbe i edukacije, uključujući našu domaću scenu”, istaknuli su organizatori u najavi festivala koji će se održati u Kinu Kinoteka te Zelenoj akciji.

Zamisao festivala je, kažu, razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom i životinjama, ali i muškaraca nad ženama te bijelom nad ostalim rasama. Sustav, “kako bi opstao, reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice”, objasnili su.

Bogat program 

Raznolik filmski program donosi dokumentarce i igrane filmove, od novijeg “Iluzija obilja” o tri neumorne junakinje iz Južne Amerike pa sve do klasika “Erin Brockovich”.

Neki od filmova otkrivaju junakinje globalnog okolišnog pokreta poput “Sjemena” Vandane Shive, filma o jednoj od najpoznatijih ekofeministkinja današnjice te “Zvijeri južnih divljina” o kćeri i ocu u borbi za opstanak, koji je osvojio više od 90 nagrada i četiri nominacije za Oscara!

Kako navode organizatori, program ovogodišnjeg festivala donosi i dijalog s pokretima iz susjedstva. Naime, nakon projekcije filma “Lobau ostaje” o klimatskom prosvjednom kampu Lobau pokraj Beča, održat će se razgovor s protagonistkinjama filma o naprednim načinima organiziranja koji uključuju ekofeminizam.

Radionice i program za djecu  

U bloku Animalizam nastojat će se osvijestiti povezanost opresije žena, prirode i životinja te otvoriti temu veganstva kao feminističke prakse.

Od filmova za djecu i mlade ističe se “Kapetanica Nova”, prikazana na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, a za malo starije “Princeza Mononoke”, svevremenski klasik japanskog studija Ghibli.

Najavljene su i radionice na temu animacije, rodnih stereotipa te samoobrane za žene i rodno diskriminirane osobe. Festival će otvoriti nastup Aklee Neon i program u Pločnik s performansom berlinskog umjetnika Diega Barronala i ženskih / queer zagrebačkih DJ-ica elektronske glazbe, Femme Sound.

PHOTOS BY: Unsplash, Zelena akcija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.