kuharica

‘Kako zakuhati akciju’: Pronašli smo sjajnu besplatnu kuharicu koja je potpuno drugačija

GREEN_300_listici_sredina

Nas je oduševila

Na hrvatskom tržištu pojavila se nova kuharica simboličnog naziva "Aktivistička kuharica". Riječ je o priručniku za klimatski aktivizam s praktičnim "receptima" Zelene akcije, udruženja građanki i građana za zaštitu okoliša i prirode.

Knjigu su iz Zelene akcije posvetili “ljudima svih rodova, etniciteta, rasa, seksualnih orijentacija i dobi kojima je stalo i koji su zabrinuti, koji su svjesni i zainteresirani djelovati po pitanju okolišne i društvene pravde. One koje su već sudjelovale u nekoliko akcija i oni koji su o akcijama samo čitali u medijima. Onima koji žive za aktivizam, kao i onima koji još u aktivizmu ne pronalaze svoje mjesto. Posebice, posvećujemo je onima koji trpe najteže posljedice klimatske krize – potlačenima, ušutkivanima”.

Knjigu je podijeljena u šest poglavlja, a svako od njih ima zanimljiv naziv, poput “Klimatska pravda je poput glavice luka – slojeva je beskonačno!”, “Kako zakuhati akciju” te “Kako skuhati temeljac iliti kako pokrenuti aktivističku grupu?”. Potpuno je besplatna i dostupna svima.

Inspirativna i korisna

Kroz poglavlja nude na desetke korisnih savjeta oko organizacije prosvjeda za klimatsku pravdu, uličnih performansa i drugih različitih akcija za zaštitu okoliša. Čitateljima daju uvid u pravne segmente organizacije, savjete za komunikaciju s medijima i policijom te originalne ideje za kvalitetne transparente. Ipak, ističu da se ovi neobični recepti mogu primjeniti na sve vrste aktivizma.

“Ona je primjenjiva na bilo koju vrstu aktivizma za okolišnu i društvenu pravdu. Bilo da se inače aktivno zalažete za prava žena, manjina, LGBTIQ+ osoba, migranata, radništva ili bilo koje druge marginalizirane skupine, slobodno pratite ove recepte. Njezin je cilj na zabavan način upoznati što više ljudi s aktivističkim metodama, proširiti bazu znanja aktivističkih praksi i kapacitete organizacija civilnog društva i neformalnih aktivističkih kolektiva iz Hrvatske i regije u javnom zagovaranju”, objavili su iz Zelene akcije.

Ističu pritom da se nadaju da će ova neobična kuharica biti inspirativna i korisna te konkretnim savjetima i objašnjenjima procesa pomoći aktivistkinjama, organizacijama i građanima u aktiviranju za klimatsku pravdu.

PHOTOS BY: Zelena akcija, Aktivistička kuharica / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.