skakavac
skakavac

U Splitu prijavljuju najezdu skakavaca, evo kako se zaštititi i zašto se ovi kukci pojavljuju u velikom broju

GREEN_300_listici_sredina

Građani zabrinuti

'Najbolje je rješenje postavljanje komarnika na prozore kako  bismo spriječili njihov ulazak u kućanstva. Osim toga, od pomoći će biti i postavljanje nekakvih fizičkih barijera.'

Građani Splita prijavljuju medijima najezdu skakavaca.

“Našla sam ih na balkonu i po portunu prije 15 do 20 dana. Ogromni su, divovski, ima ih po Kili. Prijavili smo Kotaru”, rekla je Slobodnoj Dalmaciji jedna čitateljica.

Više stanovnika naselja Kila okupljenih u Facebook grupu “Kilavci” slali su fotografije skakavaca iz svojih stanova i dvorišta.

“Katastrofa, kod mene je zatvoreno sve ima tjedana dana”, “XXL skakavac”, “Ne samo u autu da ih nalazim, već i po stanu”, “Ne da se uć’ u portun zgrade koliko ih je” samo su neki od komentara građana.

Nema razloga za brigu

Iz Grada Splita kažu kako je “situacija daleko od alarmantnog stanja”.

“Pričinjavaju štetu u poljoprivredi, ali u urbanim sredinama nisu štetni za ljude i kućne ljubimce”, kažu.

Prije dva tjedna također primijećeni su brojni skakavci i u Zadru. Tamošnji Zavod za javno zdravstvo istaknuo je kako nema razloga za brigu.

“Pojava sklakavaca normalna je ciklička pojava ne samo u gradu Zadru već na cijelom Mediteranu, duž obale i u priobalnim mjestima. U Zadru postoje lokaliteti na kojima je primjećena veća pojava skakavaca u prirodi, ali oni sami po sebi nisu štetni. Trenutno nije zabilježena neka veća najezda koja bi mogla prouzročiti neku značajniju štetu na samom području na kojem oni obitavaju. Kako su došli, tako će i otići”, rekli sui z Zavoda za Novi radio.

Komarnici su ključ

Savjetovali su i kako se zaštititi od toga da nam skakavci ulaze u domove i druge zatvorene prostore.

“Najbolje je rješenje postavljanje komarnika na prozore kako  bismo spriječili njihov ulazak u kućanstva. Osim toga, od pomoći će biti i postavljanje nekakvih drugih fizičkih barijera. Obzirom da se velik broj građana boji skakavaca pa ih prilikom susreta ubijaju, njima se savjetuje ostavljati vrata otvorena jer će skakavci izaći sami. Građani svoje usjeve u vrtovima mogu zaštiti postavljanjem zaštitne mrežice čime će spriječiti nastanak štete od strane skakavca koji je u potrazi za hranom”, kažu.

Inače, rojevima skakavaca pogoduju neočekivano vlažno vrijeme i veći broj ciklona.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.