308242009_111918195005269_4067548003193958441_n

‘Duše ribara i poljoprivrednika’: Modrić, Perišić, Vida i Gvardiol čuvaju obiteljsku tradiciju

GREEN_300_listici_sredina

Poljoprivreda i nogomet

Jedni od najboljih na svijetu danas se ne srame svojih početaka. Većina je odrastala skromno, na farmama i imanjima. Neki su imali životinje, a neki su danas pokrenuli uspješan biznis.

Nakon pobjede u produžecima protiv Nizozemske, Hrvatska je s 4:2 pobijedila u Rotterdamu. Tamo će naši Vatreni čekati boljeg u dvoboju Španjolske i Italije, a igrat će se na istom stadionu, Feyenoordovom De Kuipu u Rotterdamu.

Nije tajna da je naša nogometna reprezentacija jedna od omiljenih u svijetu. Naši su dečki borci, s misijom da se ide do kraja, ravno do pobjede. S dramom ili bez nje, kako god, cilj je jasan. Svaki od njih ima svoju priču “prije nogometa”, odrastanje u različitim uvjetima i dijelovima Hrvatske. Neki od njih tako su od malena u prirodi, na farmama, među životinjama, uz more na brodovima, ili na obiteljskim imanjima. Poljoprivreda, uzgoj životinja i nogomet, očito idu jako dobro zajedno.

Ivan Perišić odrastao je na farmi kokošiju. Zajedno sa sestrom, pomogao je ocu na peradarskoj farmi u Koprivnom, selu nedaleko njegovog rodnog grada Omiša. Većini nije poznato da zbog toga nosi i nadimak “Koka”. Sa samo sedamnaest godina, naš ponajbolji lijevi krilni napadač, Koka, potpisao je za francuski Sochaux.

To se dogodilo točno u trenutku kada je posao s kokošima, kako je i njegov otac ranije potvrdio, išao sve lošije i lošije. Iako je Perišić spasio farmu, ona je propala nekoliko godina kasnije, a on se nikada nije sramio svog porijekla. Nekoliko je puta izjavio da nikada ne bi imao ovakvu karijeru da nije imao oca koji je cijeli život vrijedno radio na farmi.

Stoper i poljoprivreda

Farma je dio života i jednom od naših najboljih stopera. Domagoj Vida, u jučerašnjoj utakmici protiv Nizozemske zamijenio je Gvardiola i pomogao Vatrenima da se domognu finala. No, da Vida ne može bez svoje slavonske ravnice pokazuje i činjenica da se  posvetio uzgoju tradicionalne slavonske svinje.

Meso koje proizvede na svojoj farmi nalazi se na tanjurima u restoranima s Michelinovom zvjezdicom, a njegova farma nedavno je bila nominirana za  nagradu “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata UHA – za najbolji arhitektonski projekt 2021. godine. Zanimljiva je činjenica da je Vida jedan od prvih uzgajivača ove zanemarene vrste svinje.

‘Išao bi očevim stopama’ 

Omiljeni apsolutno svima, a posebno ljepšem spolu, Joško Gvardiol također je odrastao uz životinje. Zbog ozljede trbušnog zida, Gvardiol je propustio polufinalnu utakmicu protiv Nizozemske, no nemoguće je ne spomenuti ga u ovom kontekstu.

Njegov je otac bio ribar, a Joško mu je često pomagao u poslu. Da nije postao profesionalni nogometaš, Dalićev Zorro, vjerojatno bi išao očevim stopama, nedavno je rekao. Lovio bi ribu, koju bi zatim prodavao na tržnici. Fantastičan na svakoj utakmici do sada, Joško je rekao da je ljeti, kad je bio mlađi, odlazio poslije treninga na Dolac do ribarnice, kako bi proveo vrijeme sa svojim ocem Tihomirom. Nakon što je prešao u RB Leipzig, Joško je roditeljima kupio kuću u Rakitju, u kojoj i sada žive. Posve jednostavan, ribarev sin, osvojio je srca ljudi diljem svijeta.

Maestralni Kapetan

U priči o nogometašima koji su krenuli od nule, uz farme i životinje, nemoguće je ne spomenuti maestralnog Luku Modrića. Cijeli svijet ponovno se danas divi našem kapetanu, koji je iz jedanaesterca potvrdio naš plasman u finale.

Da je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije kao dijete čuvao ovce na Velebitu, zna vjerojatno svaki čovjek na svijetu, bio ljubitelj nogometa, ili ne. Sa samo pet godina, trčkarao je na Velebitu, prkosio buri i čuvao ovce.

Prije 28 godina Pavle Balenović, nekadašnji svirač u country grupi Plava trava zaborava, snimao je dokumentarac o vukovima na Velebitu. Tad je uhvatio kadar koji je brzinom munje postao apsolutni svjetski hit. Danas jedan od najboljih igrača svijeta, u prevelikoj jakni, u središtu staništa vukova, dok mu vjetar puše direktno u lice, koje će, godinama kasnije, brisati od znoja nakon utakmica na Svjetskom prvenstvu.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.