Image: 91883725, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

‘Apsurd u Osijeku’: Kazna od 70 eura za hranjenje životinja na javnom mjestu

GREEN_300_listici_sredina

Komunalni red

Iz Udruge Prijatelji životinja žestoko se protive ovoj odluci. Kako su i sami istaknuli, poslali su dopis gradonačelniku Ivanu Radiću i gradskoj upravi Grada Osijeka kao i komunalnom redarstvu.

Grad Osijek propisuje kaznu od čak 70 eura za ostavljanje vode ili hrane životinjama. Deveta je to stavka nove Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka definirana člankom 89.

Naime, kako stoji točno u Odluci o komunalnom redu:

“Na površine javne namjene nije dozvoljeno ostavljati bilo kakvu vrstu otpada ili na druge načine onečišćivati iste, a osobito se zabranjuje: … 9. ostavljanje posuda za hranu te hranjenje životinja”, stoji u Odluci.

Jednako kao i ispuštanje ulja i kiseline?

Hranjenje životinja na javnoj površini tako se nalazi u istom članku kao i bacanje različitog otpada izvan predviđenih posuda, odlaganje glomaznog otpada i ambalaže, paljenje lišća i otpada pa čak i ostavljanje neregistriranih vozila te ispuštanje ulja, kiselina, otpadnih voda…

Iz Udruge Prijatelji životinja žestoko se protive ovoj odluci. Kako su i sami istaknuli, poslali su dopis gradonačelniku Ivanu Radiću i gradskoj upravi Grada Osijeka kao i komunalnom redarstvu.

‘U suprotnosti s humanošću’

“Takva je zabrana u suprotnosti ne samo s humanošću i zdravim razumom nego i sa Zakonom o zaštiti životinja i podzakonskim aktima. Zato tražimo hitnu izmjenu sporne odredbe, kao i da Grad Osijek što prije donese Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama, usklađenu sa Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine”, ističu iz Prijatelja životinja.

Dodaju pritom da je nužno detaljno regulirati i postavljanje hranilišta za slobodnoživuće mačke, što znači i ostavljanje posuda za hranu i vodu.

“Apeliramo na Grad Osijek da ne kažnjava svoje suosjećajne građane i životinje koje trebaju njihovu pomoć tijekom ljetnih vrućina, već da u suradnji s udrugama za zaštitu životinja educira građane da životinjama daju jesti i piti, a da pritom ne smiju za sobom ostavljati smeće i prljave posude”, dodaju.

I mi smo zatražili očitovanje Grada, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.