U sklopu projekta Ilica Q’ ART prošetali i modeli Humane Nove: Jesenska street style moda u održivom izdanju

GREEN_300_listici_sredina

Kružna ekonomija

Humana Nova, brend iz Čakovca koji je u Hrvatskoj jedan od pionira održive mode, ovaj je vikend u sklopu projekta Ilica Q' ART predstavio svoju jesensku kolekciju.

Održiva moda nije samo trend, već revolucija koja mijenja način na koji gledamo svoju odjeću i njezinu proizvodnju. Jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih aspekata održive mode je stvaranje kolekcija odjevnih predmeta od viškova materijala, kao i redizajn second hand odjeće.

Takvu jesensku kolekciju predstavila je Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca u sklopu Projekta Ilica. Revija u sklopu projekta Ilica Q’ ART inicijalno je osmišljena kao koncept koji daje naglasak na održivu modu, pa je to bilo pravo mjesto za Humanu Novu da predstavi svoja umijeća.

Humana Nova

Novom street style kolekcijom još jednom su pokazali da održivi koncept stvaranja odjeće donosi divne rezultate za sve uključene: za prirodu, zaposlenike Humane Nove, a posebice za one koji će takvu odjeću nositi.

Humana Nova

Od viškova nastaju unikatne majice, a traperice postaju suknje

U Humani Novoj vole upcycling i od postojećeg stvaraju nešto novo. Kako to čine? Svaki komad je priča za sebe. Dizajnerica najprije analizira odjeću, ali i materijale koji k njima pristignu kao donacije ili pak one materijale koji im ostanu kao viškovi u njihovoj redovnoj proizvodnji.

Humana Nova

Kombinirajući materijale i ideje, traperice tako postaju suknje ili dobivaju svježi izgled upotpunjen unikatnim detaljima koji nastaju pletenjem ili prekrojavanjem. Muške košulje pretvaraju se u ženske tunike, a spajanjem dviju različitih jakni ili jakne i sakoa nastaje nova atraktivnija i unikatna jakna.

Humana Nova

ZERO-WASTE UNIKATNE T-SHIRT MAJICE

Budući da u Čakovcu imaju i redovnu proizvodnju, s naglaskom na odjevne predmete od eko certificiranog pamuka, susreću se i s ostacima od krojenja. Njihovu jesensku redizajn kolekciju razigrale su fenomenalne t-shirt majice, nastale isključivo od ostataka krojenja, pa je u njih u potpunosti ušivena ekološka misija Humane Nove.

Humana Nova

Humana Nova

Dizajn koji ih krasi su ručni radovi. Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da od nečega što je za mnoge samo otpad i ostatak od krojenja, nastaju umjetničke slike koje krase svaku t-shirticu. Ostaci od krojenja postaju materijal za igru, a stručnim znanjem i izvedbom se pretvaraju u funkcionalnu t-shirticu kakvu je teško naći.

Nova vrijednost koja nastaje iz postojećeg

”Volimo upcycling jer njime transformiramo postojeće materijale ili odjeću u nešto novo i vrijedno. Koristimo viškove tkanine, odbačenu tkaninu ili komade odjeće iz second handa kako bismo stvorili potpuno nove kreacije. Time smanjujemo količinu otpada u modnoj industriji i smanjujemo negativan utjecaj na okoliš koji nastaje prilikom proizvodnje nove odjeće. Istodobno svaki komad odjeće činimo jedinstvenim i unikatnim”, rekli su iz Humane Nove o svome poslovnome smjeru.

Humana Nova je neprofitno eko društveno poduzeće koje svu svoju dobit reinvestira. Zapošljavaju marginalizirane ljude koji u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta, ali šivaju i nove proizvode.

 

PHOTOS BY: Goran Čižmešija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.