instalacija
instalacija

U Šibeniku postavljena unikatna instalacija: ‘Nadamo se da će hlad potaknuti ljude da stanu, razgovaraju…’

GREEN_300_listici_sredina

Predivno, ali i s važnom porukom

'Htjele smo, naravno, ukazati i na pitanje klimatskih promjena i potrebe za hladom. Na taj način smo odabrale formu ovoga projekta. Odabrale smo sjenilo koje bi trebalo tu pružiti nekakav prostor u kojem je i dalje moguća interakcija pa čak i za vrijeme najvećeg sunca.'

U Šibeniku je i službeno predstavljena društveno–umjetnička instalacija ‘Ženski rad, dobar hlad’, koja je postavljena u tamošnjoj Masnoj ulici, a koja se sastoji od mnoštva ručno izrađenih čipkanih ‘tabletića’ koji su spojeni i postavljeni tako da stvaraju hlad.

U pripremi instalacije je sudjelovalo oko 50 žena, odnosno obitelji koje su donirale djela ženskog ručnog rada, odnosno tabletiće, piše ŠibenikIN.

“Stvarno smo dobili pregršt radova žena koje su donirale svoje rukotvorine i užasno je teško bilo samo izdvojiti koje ćemo izložiti u gradu”, rekla je Tijana Mihailović, šibenska umjetnica zadužena za oblikovanje instalacije.

Instalacija ima višestruke poruke. Jedna od njih je ukazati na važnost ženskoga rada i potaknuti na promišljanje o ženskim prilikama i uspjesima. Druga je potaknuti ljude da izađu na ulice, da ne dozvole da ih virtualno otuđi od druženja. A treća je ukazati na sve aktualnije globalno zagrijavanje.

“Htjele smo, naravno, ukazati i na pitanje klimatskih promjena i potrebe za hladom. Na taj način smo odabrale formu ovoga projekta. Odabrale smo sjenilo koje bi trebalo tu pružiti nekakav prostor u kojem je i dalje moguća interakcija pa čak i za vrijeme najvećeg sunca. Nadamo se da će ovaj komadić hlada koji smo napravile na ulicama grada Šibenika omogućiti da dvoje ljudi tu kada se sretnu razmijene koju rečenicu, da pogledaju gore, možda proćakulaju o nekoj svojoj obiteljskoj povijesti, da se prisjete ručnog rada svoje mame, bake ili nekoga drugog iz obitelji. Da na taj način zapravo ponovno pokrenemo one male, sitne stvari koje nama znače”, zaključila je Maja Šintić, voditeljica ovoga projekta.

 

PHOTOS BY: Mate Gojanović / ŠibenikIN / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.