244232335_398376988478199_8957060863557195246_n

U MSU-u se otvara izložba “Barikadiranje ledenih ploča” Olivera Resslera

GREEN_300_listici_sredina

Film "Drvo" čini dodatni dio programa

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara od 30. studenog izložbu "Barikadiranje ledenih ploča", samostalna izložba Olivera Resslera na temu klimatskog sloma.

Barikadiranje ledenih ploča u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb prva je samostalna izložba koja obuhvaća umjetničke radove Olivera Resslera posvećene klimatskom slomu. Uređujući istoimenu publikaciju, Ressler je zapisao: „naša moć i odgovornost kao stanovnika Zemlje su društvena i kolektivna, a ne privatna i osobna“. Upravo o moći i potencijalu zajedničkih akcija za klimatsku pravdu progovara 59 izloženih radova,  nastalih od 1994. do 2021. Izložba uključuje filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku.

Barikadiranje ledenih ploča istražuje klimatsku krizu, pokret za klimatsku pravdu te povezanost tog pokreta i umjetnosti. Naslov upućuje na razmjer izvanrednog stanja s kojim se suočava pokret za klimatsku pravdu i zahtjevnost njegova pothvata. Barikadirati ledene ploče koje se otapaju fizički je nemoguće, no pokret pokušava postići nešto bez povijesnog presedana jer planet u dosad zabilježenoj povijesti čovječanstva nikad nije bio toliko blizu propasti. Kada se otopi led na Arktiku razina mora posvuda će narasti, otoci i gradovi će potonuti, globalna poljoprivreda/ribarstvo prestat će funkcionirati.

Ressler bilježi i dokumentira neke hvalevrijedne mobilizacije, aktivnosti, skupove i radne sastanke nastale u sklopu klimatskih pokreta. No ne postoji „neutralna“ pozicija s koje je moguće samo dokumentirati neki društveni pokret. Za svaku odluku o tome kako i što snimiti, što izostaviti te svako uključivanje, isključivanje i/ili montiranje izjava aktivista mora biti jasno naznačeno da su istovremeno uvjetovani i određeni svojim odnosom prema pokretu. Posljedično umjetnički radovi proizašli iz njegova istraživanja kombiniraju materijale koji na prvi pogled mogu djelovati neposredno „dokumentaristički“ s drugim elementima u kojima „umjetnički“ angažman više dolazi do izražaja. No pomnija analiza otkriva kako ovi radovi sustavno zamućuju svako umjetno razgraničenje između „dokumenta“ i „umjetničkog djela.“

Barikadiranje ledenih ploča istraživački je pothvat Olivera Resslera koji je podržao Austrijski znanstveni fond zajedno s istraživačkim institutom Camera Austria u Grazu gdje je održana prva izložba iz ciklusa. Izložbu je omogućila podrška Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, javne službe i sport (BMKÖS), Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Povodom izložbe, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Zelenom akcijom i Udrugom DOKUartu srijedu 1.12. u 19 sati Dokukino KIC prikazuje Drvo, ekološki triler o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma. Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta Slušaj šume! o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić. Ulaznice možete kupiti na stranici filma.

PHOTOS BY: MSU, Dokukino KIC, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.