kit naslovna

U Europi orke napadaju jedrilice i jahte: Skiper objavio snimak susreta s kitom ubojicom

GREEN_300_listici_sredina

U opasnosti i pomorci i kitovi

Otkad su početkom svibnja tri orke udarile u jedrilicu u Gibraltarskom tjesnacu, uz obalu Španjolske, i probušile kormilo, takvo ponašanje kitova sve više brine znanstvenike. Britanski skiper Greg Blackburn svjedočio je jednome napadu, i to zabilježio na svojim društvenim mrežama.

Od 2020. godine naovamo zabilježeni su učestali napadi orka na jedrilice i jahte. Ove godine početkom svibnja, u razmaku od tri dana napadnute su dvije jedrilice.

No ono što je, prema pričama očevidaca, bilo čudno u ponašanju kitova, jest da su manji kitovi oponašali radnje velikoga kita, predvodnika.

“Dva mala kita promatrala su tehniku većega kita pa su na jednaki način i oni udarili u jahtu”, ispričao je skiper napadnute jahte Werner Schaufelberger za njemački Yaht. Španjolska obalna straža je spasila posadu i odvukla jahtu do Barbate, koja je potonula na ulazu u luku.

Prvi slučaj ove godine zabilježen je kamerom

No ovo nije bio jedini slučaj, dva dana ranije, skupina od šest kitova je napala drugu jedrilicu koja je plovila tjesnacem.

Greg Blackburn, koji se nalazio na brodu, promatrao je kako majka kita uči svoje mladunče na koji način treba udariti u kormilo. “Definitivno je bila neka vrsta učenja”, rekao je Blackburn za 9news.

Agresivni napadi počeli još 2020.

Izvještaji o agresivnim susretima s kitovima u blizini Iberskog poluotoka počeli su još u svibnju 2020. godine, a prema studiji objavljenoj u lipnju 2022. godine u časopisu Marine Mammal Science, postaju sve češći.

Napadi kao da su upravo usmjereni na jedrilice i slijede jasan obrazac, pri čemu kitovi prilaze stražnjem dijelu broda kako bi udarili u kormilo, a zatim gube interes nakon što uspješno zaustave brod.

“Izvještaji o interakcijama su kontinuirani od 2020. godine na mjestima gdje se nalaze kitovi, bilo u Galiciji ili u tjesnacu”, rekao je Alfredo López Fernandez, biolog s Sveučilišta Aveiro u Portugalu i predstavnik Atlantic Orca Working Group.

Većina susreta nije bila opasna, rekao je López Fernandez za Live Science. “Od 2020. zabilježeno je više 500 sličnih incidenata, a potonula su samo tri broda. Procjenjujemo da kitovi ubojice napadnu samo jedan brod od svakih sto koji prolazi tom lokacijom.”

Kitovi su društvene životinje

Izraženije agresivno ponašanje prema brodovima nedavni je fenomen, smatra López Fernandez, a znanstvenici objašnjavaju kako je vjerojatno neki traumatični događaj pokrenuo promjenu u ponašanju jednog kita, koju je ostatak populacije naučio oponašati.

“Kitovi to rade namjerno, naravno, ne znamo još uzrok ili motivaciju, ali njihovo obrambeno ponašanje temeljeno na traumi počelo nas je zabrinjavati”, rekao je López Fernandez. Stručnjaci sumnjaju da je ženka kita, koju nazivaju White Gladis, doživjela neku vrstu traume – sudar s brodom ili zaplitanje tijekom ilegalnog ribolova – koji je bio okidač u ponašanju.

“Moguće je da je traumatizirani kit započeo ovo ponašanje fizičkog kontakta s brodom”, rekao je López Fernandez za Live Science.

Orke su društvene životinje koje lako mogu naučiti i reproducirati ponašanje koje su vidjele kod drugih, a u većini prijavljenih slučajeva, kitovi su ciljano napadali kormilo, ili bi ga ugrizli, ili savili ili slomili.

“Ne tumačimo da kitovi mladunčad ciljano uče ovome ponašanju iako se ono proširilo na mlade kroz oponašanje jer smatraju da je to nešto važno u njihovim životima”, rekao je López Fernandez.

U opasnosti i kitovi i pomorci

Od početka neobičnih interakcija 2020. godine, četiri kita koja žive u iberskim vodama su uginula iako se njihova smrt ne može izravno povezati s napadima na brodove.

Deborah Giles, istraživačica kitova orka iz organizacije Wild Orca, za Live Science je izjavila kako ovo neobično ponašanje prije može biti igra nego oblik agresije jer su orke po svojoj prirodi zaigrane i znatiželjne.

No s porastom broja incidenata, raste i zabrinutost, kako za jahtaše i jedriličare, tako i za podpopulaciju iberskih kitova ubojica, koje su na Crvenom popisu ugroženih vrsta. Posljednji popis, iz 2011. godine, bilježi samo 39 iberskih orka.

Znanstvenici smatraju da ako orke nastave širiti ovakvo ponašanje, to bi mogao postati problem i pomorcima, ali i dovelo bi u pitanje opstanak ove ionako ugrožene vrste.

PHOTOS BY: Green.hr/Facebook/Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.